sobota, 12 października 2013

Komu zaleca się dietę bezglutenową ?

Pacjentom ze zdiagnozowaną:
  • celiakią;
  • chorobą Duhringa;
  • alergią na gluten;
  • nadwrażliwością na gluten;
  • nietolerancją glutenu;
a także chorym na cukrzycę, chorobę Hashimoto, chorobę Gougerota i inne choroby autoimmunologiczne.

 Celiakia

Celiakia to choroba trzewna, która cechuje się nieprawidłowym wchłanianiem glutenu (białka zawartego
w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu) związanym z reakcją układu autoimmunologicznego, skierowaną przeciwko fragmentom białek zbóż, m. in. gliadynie (w pszenicy), sekalinie (w jęczmieniu), hordeinie
(w życie). Wynikiem tej reakcji jest uszkodzenie jelit prowadzące do zaburzeń trawienia. Jedynym do tej pory i skutecznym sposobem leczenia glutenozależnej choroby trzewnej jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej eliminującej, wszelkie produkty zawierające w swoim składzie gluten.

Nieleczona celiakia może prowadzić do przewlekłego słabego zdrowia, osteoporozy, bezpłodności, poronień, depresji, chorób wątroby, zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób autoimmunologicznych
i niektórych form raka, takich jak chłoniaki.

Na rozwój celiakii mają wpływ czynniki: genetyczne, immunologiczne oraz środowiskowe. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku, zarówno u małych dzieci, nastolatków jak i u osób dorosłych.

Celiakia występuje u około 1 % populacji.

więcej tu


Choroba Dühringa 

Choroba Dühringa (dermatitis herpetiformis) to skórną manifestacją nietolerancji glutenu. Występuje często w tych samych rodzinach, w których są chorzy na celiakię. Opisywano nawet bliźnięta jednojajowe,
z których jedno chorowało na celiakię z zanikiem kosmków jelita cienkiego, a drugie na chorobę Dühringa. W chorobie tej występują też te same markery serologiczne co w celiakii – przeciwciała IgA i EmA. Choroba Dühringa ujawnia się najczęściej pomiędzy 14 a 40 rokiem życia. Typowym obrazem zmian skórnych w jej przebiegu są zmiany wielopostaciowe – pęcherzyki, grudki, rumień, często bardzo swędzące, powodujące tendencję do drapania zmienionych miejsc, w następstwie czego powstają strupy i blizny. Najczęstszym umiejscowieniem zmian są kolana i łokcie oraz okolica kości krzyżowej i pośladki (bardzo typowa lokalizacja), a także tułów (częściej plecy – okolica łopatek) oraz twarz i skóra owłosiona głowy. Około 10% pacjentów, oprócz zmian skórnych ma różnorodne objawy ze strony przewodu pokarmowego, spowodowane całkowitym, lub niemal całkowitym zanikiem kosmków jelita cienkiego.

Alergia na gluten


Alergia na gluten nie jest tym samym co celiakia, ale obie choroby należą do grupy nietolerancji pokarmowych. Alergia na gluten występuje stosunkowo często - aż 10 do nawet 20 procent osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na gluten.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/objawy-alergii-na-gluten-jakie-sa-objawy-alergii-na-gluten_40964.html
Celiakia i alergia na gluten to dwa odrębne schorzenia mieszczące się w pojęciu nietolerancji pokarmowych i nie należy ich ze sobą mylić. Gluten jest jednym z najczęstszych (po mleku) alergenów – 10-25 % osób
z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na to białko. 

Alergie na gluten można podzielić na:
  • reakcję natychmiastową - występującą w ciągu kilku minut do godziny od spożycia pokarmu 
  • reakcję późną - objawiającą się po kilku godzinach a czasem nawet po 1-2 dniach
Alergia na gluten nie jest tym samym co celiakia, ale obie choroby należą do grupy nietolerancji pokarmowych. Alergia na gluten występuje stosunkowo często - aż 10 do nawet 20 procent osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na gluten.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/objawy-alergii-na-gluten-jakie-sa-objawy-alergii-na-gluten_40964.html

Nadwrażliwość na gluten


Nadwrażliwość na gluten to przypadki nietolerancji glutenu, w których w oparciu o badania diagnostyczne wykluczono celiakię (negatywny wynik przeciwciał) oraz alergię na pszenicę (brak podwyższonego poziomu IgE) oraz w których praktycznie brak jest zaniku kosmków jelitowych, a pomimo tego spożycie glutenu (najlepiej sprawdzone podczas prowokacji) powoduje niepożądane objawy u pacjenta.


Nadwrażliwość na gluten może być również powiązana z chorobami neuropsychiatrycznymi, takimi jak schizofrenia czy autyzm. Są prace badawcze wskazujące związek pomiędzy wycofaniem glutenu z diety,
a zdecydowaną poprawą zdrowia niektórych osób ze schizofrenią i cierpiących na zaburzenia autystyczne.
U wielu pacjentów mylnie i zbyt często diagnozuje się zespół jelita drażliwego oraz inne zaburzenia jelitowe
o naturze psychosomatycznej. Najprawdopodobniej część tych osób cierpi na nadwrażliwość na gluten
i jedynym efektywnym sposobem leczenia ich dolegliwości jest dieta bezglutenowa, a nie kolejne leki. 






1 komentarz: