sobota, 12 października 2013

OWSIANY CHLEB BEZGLUTENOWY

BEZ GLUTENU - BEZ JAJ - BEZ MLEKA - BEZ SOI
SKŁADNIKI:
·         50 g świeżych drożdży
·         ćwierć łyżeczki cukru (pożywka)
·         240 ml ciepłej wody (o temp. Około 40 ᵒ C)
·         1 łyżeczka soli




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do naczynia włóż drożdże i cukier wsyp mieszankę do chleba owsianego Provena, dodaj 1 łyżeczkę soli i ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto za pomocą miksera przez około 4-5 minut. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pozostaw w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, aby podrosło.
Piecz w temp. 200 ᵒ C na dolnej półce piekarnika przez 35 – 40 minut. Jeśli powierzchnia zacznie zbyt szybko ciemnieć pod koniec pieczenia przykryj chleb papierem do pieczenia. Sprawdź patyczkiem czy chleb jest dostatecznie wypieczony – patyczek wyjęty z chleba musi być suchy.
Przed pieczeniem wierzch wyrośniętego chleba można posmarować wodą lub olejem albo posypać płatkami Provena Jumbo Oats lub siemieniem lnianym.
Po upieczeniu wierzch chleba można posmarować zimną wodą i pozostawić na chwilę
w gorącym piekarniku aby był bardziej błyszczący.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz