wtorek, 24 czerwca 2014

Czy orkisz zawiera gluten ?

TAK, ORKISZ ZAWIERA GLUTEN.

Orkiszem nazywa się także jęczmień dwurzędowy (Hordeum distichon).


Illustration Triticum spelta0.jpg

Orkisz jest gatunkiem pszenicy, więc orkisz oraz mąki orkiszowe NIE są bezglutenowe.
Osoby, które wierzą, że owies (Triticum spelta) jest bezglutenowy i że jest  bezpieczny dla osób
z
celiakią są w błędzie.
 

Zgodnie z Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act of 2004 środków spożywczych orkisz oraz kamut nie są wolne od pszenicy oraz nie mogą być alternatywą pszenicy. 

Źródło:

Green PHR, Jones R. Celiac Disease: A Hidden Epidemic. HarperCollins, NY, 2006, p. 199. 

Link do powyższego tłumaczenia:

W związku z tym, że miałam dużo zapytań w sprawie orkiszu nie dawało mi to spokoju, dlatego też, poszukiwałam odpowiedzi w różnych miejscach i tak natrafiłam na blog, a w nim wypowiedzi Dr. David Katz.

Dr. Katz, director of Yale University’s Prevention Research Center jest autorem wielu artykułów na temat diety bezglutenowej. Dr. Katz: Przy diagnozie choroby trzewnej konieczne jest wyeliminowanie glutenu z pożywienia i  często jest to sprawa życia i śmierci. 
"Dla wszystkich innych, przejście na dietę bezglutenową jest modą, a co najgorsze że jest to niepotrzebne organicznie diety" powoduje braki w organizmie. Dlatego zdaniem Dr. Katz osoby, które nie muszą stosować diety bezglutenowej powinny spożywać gluten, ponieważ zawiera on błonnik, ważne witaminy  i  składniki odżywcze, których zdrowy organizm naprawdę potrzebuje.
Dr. Katz: gluten nie jest "zły" dla tych którzy go tolerują, tak jak orzeszki ziemne są "złe" dla osób które nie mają alergii na orzechy.  
Dr. Katz na temat orkiszu: Uwaga:.. Technicznie, orkisz nie jest bezglutenowy. Jeśli zdiagnozowano u kogoś celiakię, nie należy spożywać orkiszu). 

Powiedział też, że to firmy wprowadzają gluten. 
Z biegiem czasu, mamy coraz więcej hybrydyzowanych i zmodyfikowanych genetycznie gatunków pszenicy - często dzieje się to w celu zwiększenia w niej zawartości glutenu, aby uczynić ją bardziej atrakcyjną. Poprzez ten proces - i inne nowoczesne działania przetwórcze - wprowadziliśmy nowe składniki odżywcze do ziarna. Może to właśnie genetyczna modyfikacja tych składników oddziałuje ze sobą i może powodować problemy w naszym organizmie - a nie sam gluten.

Dr Katz: Może być tak, że nasze ciała po prostu nie wiedzą, co zrobić z tych rzeczy, dostają wszystko zmieszane razem i rzucone na nas w kombinacji jakiej Matka Natura nie ma. Tak więc nasz system odpornościowy wariuje, nie wie co z tym zrobić. 

Należy uważać, aby nie zastępować  całkowicie naturalnej żywności na  żywność  wysoko przetworzoną ale oznaczoną znaczkiem przekreślonego kłosa i informującą o tym, że produkt jest bezglutenowy, należy mimo to zwracać uwagę na etykiety i składniki, które są tam zawarte.

Tekst został przetłumaczony ze strony:
https://www.natureslegacyforlife.com/2011/12/12/gluten-sensitive-eliminate-wheat-then-try-spelt-as-an-alternative/ 
Polecam przeczytanie oryginału. Nie wszystko udało mi się przetłumaczyć słowo w słowo i niektóre zdania interpretowałam we własny sposób.

8 komentarzy:

  1. Też się zastanawiałam nad tym problemem, ale akurat w Europie orkisz jest najstarszą i najzdrowszą i najbardziej odporną formą pszenicy. Nie jest wymagający i odporny na chorby, więc nie potrzebuje modyfikacji i użycia pestycydów jak to jest w przypadku pszenicy. Nic też nie wspomniano w artykule o właściwościach leczniczych orkiszu. jest to najbardziej zbilansowane zboże. ma wszystkie składniki potrzebne człowiekowi. Znakomicie rozpuszcza się w wodzie i tym samym świetnie się wchłania. Zgodnie z nauką św. Hildegardy z Bingen znajduje on zastosowanie w leczeniu wielu chorób. Moim zdaniem gluten to tylko czubek góry lodowej, bo problem leży w chorych jelitach, a nie w samym glutenie. Odsyłam do niezwykle ciekawych opracowań naukowych na temat orkiszu Dr Wigharda Strehlowa np. Żywność która leczy

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry,
    bardzo dziękuję za Pani komentarz jest niezwykle interesujący. Ja w swoim artykule chciałam przedstawić informację dla osób, które tak jak ja mają celiakię i są wprowadzani w błąd, że orkisz nie zawiera glutenu. Niewątpliwe orkisz to zboże, które ma mnóstwo wartości odżywczych ale niestety dla osób z celiakią jest zabroniony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry ja nie mogąc spożywać glutenu, spożywam orkisz i nic mi się nie dzieje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę gdyby chciała Pani zaczerpnąć więcej informacji zachęcam do poczytania mojego bloga na temat celiakii i diety bezglutenowej
    http://wioletazysk.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Orkisz zawiera gluten ale jest też bardzo zdrowy, dlatego produkty orkiszowe na stałe zagościły w moim domu. A w czasach pandemii korzystam ze strony swiat-orkiszu.pl gdzie mam wszystko

    OdpowiedzUsuń