środa, 25 czerwca 2014

BEZPIECZNA BEZGLUTENOWA KUCHNIA


Jeśli chociaż jeden z  domowników choruje na celiakię, wszyscy pozostali powinni uczestniczyć 
w zachowaniu bezpieczeństwa w kuchni – w celu zmniejszenia ryzyka zanieczyszczenia krzyżowego glutenem.

RADY:
  •       Zapoznaj domowników z dietą bezglutenową.
  • Porozmawiaj z nimi na ten temat, wytłumacz na czym ona polega i jakie są skutki jeśli dieta nie będzie przez ciebie przestrzegana. Dotyczy to nie tylko rodziny ale także osób z którymi przebywasz.
           Wsparcie jest niezbędne.   
  • Przechowuj żywność bezglutenową,  mąki z dala od produktów spożywczych zawierających gluten.
           Przeznacz jedną szafkę w kuchni tylko na  produkty bezglutenowe.
  • Dowiedz się co to jest zanieczyszczenie krzyżowe i jak jego unikać. Przykład: deska do krojenia chleba, każdy powinien mieć swoją, oddzielny nóż do masła, dżemu  itp.

  •  Jeśli masz dzieci chore na celiakię: upewnij się, że produkty bezglutenowe są dla nich łatwo dostępne.

  • Oznacz żywność bezglutenową, która jest bezpieczna np. naklejając na nią etykiety lub kartki.
  • Uważaj na dzielenie żywności, która mogłaby zostać zanieczyszczona glutenem.
  • Kupuj i od razu oznaczaj swoje słoiki jako bezglutenowe np. dżem, masło, margarynę itp. jest to dobry sposób aby unikać wspólnych okruchów z chleba w słoikach.
  • Zakup oddzielny toster  itp.
      Jeśli  nie możesz sobie pozwolić na zakup oddzielnego tostera, pieczywo bezglutenowe umieszczaj
       w folii aluminiowej w celu uniknięcia zanieczyszczenia.

  •  W kuchni dbaj o czyste blaty pozbawione okruchów chleba  zawierającego gluten.
  •  Kup sobie oddzielną deskę do krojenia bezglutenowego chleba.
  • Zaopatrz się w oddzielne sitka do przesiewania mąki.
  • Jeśli musisz przesiać mąkę pszenną usuń wszystkie bezglutenowe produkty, ponieważ mąka pszenna może pozostać w powietrzu przez wiele godzin.

     Idealnym rozwiązaniem, aby z sukcesem unikać zanieczyszczeń glutenem są oddzielne naczynia do gotowania, cedzaki i patelnie. Jeśli nie jest to możliwe, wszystkie naczynia dokładnie myj po każdym użyciu przed i po gotowaniu. Garnki i patelnie szklane łatwiej jest dokładniej wyczyścić.

                                          
                                                         
                                                                 www.sklepbezglutenowy.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz