Jeśli chociaż jeden z domowników choruje na celiakię, wszyscy
pozostali powinni uczestniczyć
w zachowaniu bezpieczeństwa w kuchni – w celu
zmniejszenia ryzyka zanieczyszczenia krzyżowego glutenem.
RADY:
- Zapoznaj domowników z dietą bezglutenową.
- Porozmawiaj
z nimi na ten temat, wytłumacz na czym ona polega i jakie są skutki jeśli
dieta nie będzie przez ciebie przestrzegana. Dotyczy to nie tylko rodziny ale
także osób z którymi przebywasz.
Wsparcie jest niezbędne.
- Przechowuj żywność bezglutenową, mąki z dala od produktów spożywczych
zawierających gluten.
Przeznacz jedną szafkę w kuchni tylko na
produkty bezglutenowe.
- Dowiedz się co to jest
zanieczyszczenie krzyżowe i jak jego unikać. Przykład: deska do krojenia
chleba, każdy powinien mieć swoją, oddzielny nóż do masła, dżemu itp.
- Jeśli masz dzieci chore na
celiakię: upewnij
się, że produkty bezglutenowe są dla nich łatwo
dostępne.
- Oznacz żywność bezglutenową, która jest bezpieczna np.
naklejając na nią etykiety lub kartki.
- Uważaj na dzielenie żywności, która mogłaby zostać
zanieczyszczona glutenem.
- Kupuj i od razu oznaczaj swoje słoiki jako
bezglutenowe np. dżem,
masło, margarynę itp. jest to dobry sposób aby unikać wspólnych okruchów z
chleba w słoikach.
- Zakup oddzielny toster itp.
Jeśli nie
możesz sobie pozwolić na zakup oddzielnego tostera, pieczywo bezglutenowe
umieszczaj w folii aluminiowej w celu uniknięcia zanieczyszczenia.
- W kuchni dbaj o czyste blaty pozbawione okruchów
chleba zawierającego gluten.
- Kup sobie oddzielną deskę do krojenia bezglutenowego
chleba.
- Zaopatrz się w oddzielne sitka do przesiewania mąki.
- Jeśli musisz przesiać mąkę pszenną usuń wszystkie
bezglutenowe produkty, ponieważ mąka pszenna
może pozostać w powietrzu przez wiele godzin.
Idealnym rozwiązaniem, aby z sukcesem unikać
zanieczyszczeń glutenem są oddzielne naczynia do gotowania, cedzaki i
patelnie. Jeśli nie
jest to możliwe, wszystkie naczynia dokładnie myj po każdym użyciu przed i po
gotowaniu. Garnki i patelnie szklane łatwiej jest dokładniej wyczyścić.
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz