poniedziałek, 30 czerwca 2014

BEZGLUTENOWE CIASTO NA PIZZĘ Z AUTOMATU

SKŁADNIKI:

330 ml letniej wody
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli 


WIERZCH PIZZY: 
(według uznania)

sos pomidorowy lub ketchup
oregano lub bazylia
cebula 
pomidory
pieczarki 
ser
oliwki 
szynka

Sposób przygotowania:

Składniki w podanej kolejności umieścić w formie do pieczenia. Uruchomić automat do wyrabiania ciasta. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę.

UWAGA: tego ciasta na pizzę nie należy wałkować ani wygniatać!

W rogu stolnicy wysypać pół szklanki mąki Mix B. Środek stolnicy i dłonie oprószyć mąką. Delikatnie wyjąć jedną porcję ciasta z formy. Ciasto włożyć w przygotowaną mąkę i obtoczyć z jednej i drugiej strony, otrzepać z nadmiaru mąki. Rozciągając od środka uformować kilkunasto-centymetrowy placek (brzegi mają być delikatnie wyższe). Podnieść ciasto do góry, rozłożyć na skierowanych do góry zaciśniętych pięściach i obracać lekko rozciągając (należy uważać aby nie przerwać ciasta) . Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką blaszkę lub tortownicę do pieczenia. Wyłożyć sos pomidorowy (zaczynając od środka pizzy, ruchami okrężnymi), następnie ułożyć na cieście wybrane składniki. Piec 20 minut w temperaturze 220 °C.

Ciasta starczy na dwie pizze na cienkim cieście lub 1 na grubym cieście.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz