SKŁADNIKI:
330 ml letniej wody
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
500 g BREAD MIX - MIX B
WIERZCH PIZZY:
(według uznania)
sos pomidorowy lub ketchup
oregano lub bazylia
cebula
pomidory
pieczarki
ser
oliwki
szynka
Sposób przygotowania:
UWAGA: tego ciasta na pizzę nie należy wałkować ani wygniatać!
W rogu stolnicy wysypać pół szklanki mąki Mix B. Środek stolnicy i dłonie oprószyć mąką. Delikatnie wyjąć jedną porcję ciasta z formy. Ciasto włożyć w przygotowaną mąkę i obtoczyć z jednej i drugiej strony, otrzepać z nadmiaru mąki. Rozciągając od środka uformować kilkunasto-centymetrowy placek (brzegi mają być delikatnie wyższe). Podnieść ciasto do góry, rozłożyć na skierowanych do góry zaciśniętych pięściach i obracać lekko rozciągając (należy uważać aby nie przerwać ciasta) . Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką blaszkę lub tortownicę do pieczenia. Wyłożyć sos pomidorowy (zaczynając od środka pizzy, ruchami okrężnymi), następnie ułożyć na cieście wybrane składniki. Piec 20 minut w temperaturze 220 °C.
Ciasta starczy na dwie pizze na cienkim cieście lub 1 na grubym cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz