Wykaz dozwolonych w Polsce substancji dodatkowych, ich nazwy chemiczne, zastosowanie oraz ich maksymalne dopuszczalne dawki zawarte są w :
Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 18 września 2008r
w sprawie „dozwolonych substancji dodatkowych”
w sprawie „dozwolonych substancji dodatkowych”
Substancje dodatkowe do żywności mimo iż dozwolone są w ustalonych ustawowo ilościach, budzą wiele kontrowersji i coraz częściej odnotowuje się ich niekorzystne, a nawet szkodliwe działanie na organizm człowieka.
Oznaczane są symbolem „E” i numerem, ale czasami na etykiecie podany jest nie symbol, a nazwa chemiczna lub zwyczajowa danej substancji.
Polskie prawo nie zezwala na dodawanie jakichkolwiek substancji dodatkowych do produktów nieprzetworzonych, czyli: mleka, mięsa, warzyw i owoców, miodu pszczelego.
Cel dodawania substancji dodatkowych do żywności:
- przedłużanie trwałości produktu
- zapobieganie niekorzystnym zmianom organoleptycznym smak, zapach, barwa, konsystencja
- zamienniki składników droższych lub trudno dostępnych
- podniesienie atrakcyjności konsumenckiej
- utrzymanie stałej , powtarzalnej jakości produktów
- ułatwianie produkcji
- zapobieganie niekorzystnym zmianom wywoływanym przez drobnoustroje
- zapobieganie utlenianiu witamin
SUBSTANCJE DODATKOWE:
- niekorzystnie oddziałują na niemowlęta, dzieci, osoby starsze oraz chorych.
- przyczyniają się do powstawania szkodliwych produktów przemian metabolicznych.
- zachodzą w reakcję ze składnikami żywności w czasie procesu
technologicznego lub przechowywania tworząc związki chemiczne stanowiące
zagrożenie dla zdrowia
SUBSTANCJE DODATKOWE W ŻYWNOŚCI DZIELIMY NA:
- barwniki (E100 do E199),
- przeciwutleniacze (E300 do E399),
- substancje konserwujące (E200 do E299),
- substancje stabilizujące, zagęszczające, emulgujące (E400 do E499),
- substancje słodzące (E900 do E999),
- skrobie modyfikowane,
- substancje wypełniające,
SZKODLIWE BARWNIKI WYSTĘPUJĄCE W ŻYWNOŚCI I ICH DZIAŁANIE
Opracowanie: Sylwia Zakrzewska Anna Mężyńska, Zdrowie Publiczne
SZKODLIWE KONSERWANTY WYSTĘPUJĄCE W ŻYWNOŚCI I ICH DZIAŁANIE
Opracowanie: Sylwia Zakrzewska Anna Mężyńska, Zdrowie Publiczne
SZKODLIWE PRZECIWUTLENIACZE WYSTĘPUJĄCE W ŻYWNOŚCI I ICH DZIAŁANIE
Opracowanie: Sylwia Zakrzewska Anna Mężyńska, Zdrowie Publiczne
SZKODLIWE ZAGĘSZCZACZE WYSTĘPUJĄCE W ŻYWNOŚCI ORAZ ICH DZIAŁANIE
Opracowanie: Sylwia Zakrzewska Anna Mężyńska, Zdrowie Publiczne
Nieszkodliwymi substancjami są skrobie, oznaczone symbolem E1400 – E14XX. Pełnią one funkcję stabilizatorów i zagęszczaczy (czyli działają tak samo jak emulgatory), przy czym należą do dodatków naturalnych, a nie otrzymywanych syntetycznie.
Sama też stosuje tę dietę, efekty widać już po 2tyg https://qafp.pl/
OdpowiedzUsuń