RAPORT Z MIĘDZYNARODOWEGO DNIA CELIAKII
Wystawcy
Konferencja rozpoczęła się o godz. 10.00
Składała się z wykładów oraz degustacji produktów bezglutenowych
Konferencja odbyła się w Warszawie w IBIB przy ul. Trojdena 4, 17 maja 2014 r.
Wystawcy i ich produkty
Warto jest próbować nowych smaków, zwłaszcza że nie mamy bardzo dużo do wyboru. Starałam się spróbować każdy nowy produkt. Każda opinia napisana w tym raporcie jest tylko moją opinią i zawsze będę namawiała do próbowania. Niestety poniższe musy owocowe nie przypadły mojemu podniebieniu do gustu, zbyt kwaśne.
Kolejny wystawca to Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Glutenex”
Asortyment
firmy obejmuje wyroby piekarnicze (chleby, bułki, hot –dogi, rogale,) –
pakowane
w atmosferze ochronnej, makarony, cukiernicze (ciastka kruche, wafle, markizy, herbatniki, babki, delicje, super mleczko, biszkopty itp.), wyroby ekstrudowane (płatki, chlebek chrupki, fasolki) oraz koncentraty ciast. Wypieki firmy sporządzane są na bazie surowców naturalnych w dużej części pochodzących z importu (guma guar, skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa). Specyficzna technologia sprawia, iż nie różnią się one pod względem organoleptycznym od tradycyjnych.
w atmosferze ochronnej, makarony, cukiernicze (ciastka kruche, wafle, markizy, herbatniki, babki, delicje, super mleczko, biszkopty itp.), wyroby ekstrudowane (płatki, chlebek chrupki, fasolki) oraz koncentraty ciast. Wypieki firmy sporządzane są na bazie surowców naturalnych w dużej części pochodzących z importu (guma guar, skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa). Specyficzna technologia sprawia, iż nie różnią się one pod względem organoleptycznym od tradycyjnych.
Producent posiada w swojej ofercie produkty bezglutenowe, niskobiałkowe (z symbolem PKU) i dla diabetyków.
Produkty firmy Glutenex można zamawiać w naszym sklepie mailowo: info@sklepbezglutenowy.com.pl
Do degustacji były chleby, ciastka i cukierki "Michałki" i inne.
Poniższe zdjęcie przedstawia pasztety Firmy NOGLUT
Pasztet domowy jest produkowany wyłącznie ze składników pochodzących z gospodarstwa.
Polecam ten pasztet, jest bardzo smaczny.
Kolejny wystawca to Cukiernia Nenette
Cukiernia w swojej ofercie posiada produkty bez glutenu i cukru.
Marka Provena
Czysty owies
Provena jest uprawiany wyłącznie w gospodarstwach kontraktowych przy
użyciu genetycznie czystych nasion owsa. Czystość uprawy jest
potwierdzana w audytach upraw przeprowadzanych w okresie wegetacyjnym.
Pojawiające się wtedy inne rośliny zbożowe są wówczas usuwane z pola
owsa. Ziarna owsa są zbierane a następnie przechowywane w oddzielnym
silosie wykorzystywanym tylko do tego celu. Czystość produktów Provena
jest zapewniona w całym procesie produkcyjnym, również poprzez dobór
dedykowanych maszyn i taboru do transportu.
Produkty
Provena są wytwarzane w zakładzie, który nie przetwarza innych zbóż
oprócz owsa. Wyjątkowa czystość produkowanego asortymentu jest dodatkowo
potwierdzana w analizach laboratoryjnych na każdym z etapów uprawy i
produkcji.
Na MDC nie mogło zabraknąć produktów firmy Schar, która jest wiodącym w Europie producentem żywności bezglutenowej. Produkty firmy Schär powstają z myślą o tym, aby zapewnić zdrowe i smaczne jedzenie w szczególnych formach odżywiania, np. przy nietolerancji na gluten lub laktozę. Całkowicie zgadzam się z producentem jakość produktów jest na wysokim poziomie.
Na zdjęciu znajdują się SALINIS-Precelki bezglutenowe, ERTHA – Chleb na zakwasie bezglutenowy
Na MDC było mnóstwo ulotek poradników i przepisów tej firmy.
Muszę przyznać, że firma Schar mnie nie zawiodła, za każdym razem mają mnóstwo swoich produktów
do degustacji i tym razem również to było największe stoisko
Stoisko przy, którym spędziłam większość czasu zachwycając się wędlinami firmy Drobimex.
Na poniższym zdjęciu prezentacja mrożonek firmy Schar, które były poczęstunkiem dla uczestników MDC. Danie były ciepłe i smaczne :) bezglutenowe nuggetsy z kurczaka i pizza.
Nie zabrakło również pokazu kulinarnego który przygotował Pan Krzysztof Kleinschmidt przyrządził makaron penne z włoskim sosem z łososiem wędzonym oraz lasagne z łososiem i szpinakiem. Niestety stałam za daleko ;)
Wyglądało smakowicie.
Nie zabrakło również wykładów. Przyznam, że większość z prezentowanych slajdów była mi znana. Natomiast wykład doktor Anny Rybak był bardzo interesujący. Ciekawa prezentacja informująca o tym się jak powinna wyglądać opieka medyczna osoby z celiakią w kolejnych latach po diagnozie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz