poniedziałek, 26 maja 2014

RAPORT Z MIĘDZYNARODOWEGO DNIA CELIAKII



RAPORT Z MIĘDZYNARODOWEGO DNIA CELIAKII

Wystawcy
Konferencja rozpoczęła się o godz. 10.00
Składała się z wykładów oraz degustacji produktów bezglutenowych


Konferencja odbyła się w  Warszawie w IBIB przy ul. Trojdena 4, 17 maja 2014 r.

                                   Image



Wystawcy i ich produkty

Warto jest próbować nowych smaków, zwłaszcza że nie mamy bardzo dużo do wyboru. Starałam się spróbować każdy nowy produkt. Każda opinia napisana w tym raporcie jest tylko moją opinią i zawsze będę namawiała do próbowania. Niestety poniższe musy owocowe nie przypadły mojemu podniebieniu do gustu, zbyt kwaśne.




Kolejny wystawca to Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Glutenex” 
Asortyment firmy obejmuje wyroby piekarnicze (chleby, bułki, hot –dogi, rogale,) – pakowane
w atmosferze ochronnej, makarony, cukiernicze (ciastka kruche, wafle, markizy, herbatniki, babki, delicje, super mleczko, biszkopty itp.), wyroby ekstrudowane (płatki, chlebek chrupki, fasolki) oraz koncentraty  ciast. Wypieki firmy sporządzane są na bazie  surowców naturalnych w dużej części pochodzących z importu (guma guar, skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa). Specyficzna technologia sprawia, iż nie różnią się one pod względem organoleptycznym od tradycyjnych. 
Producent posiada w swojej ofercie produkty bezglutenowe, niskobiałkowe (z symbolem PKU) i dla diabetyków.
Produkty firmy Glutenex można zamawiać w naszym sklepie mailowo: info@sklepbezglutenowy.com.pl

 
 Do degustacji były chleby, ciastka i cukierki "Michałki" i inne. 


Poniższe zdjęcie przedstawia pasztety Firmy NOGLUT
Pasztet domowy jest produkowany wyłącznie ze składników pochodzących z gospodarstwa.


Polecam ten pasztet, jest bardzo smaczny.


Kolejny wystawca to Cukiernia Nenette 

Cukiernia w swojej ofercie posiada produkty bez glutenu i cukru.





Marka Provena

Czysty owies Provena jest uprawiany wyłącznie w gospodarstwach kontraktowych przy użyciu genetycznie czystych nasion owsa. Czystość uprawy jest potwierdzana w audytach upraw przeprowadzanych w okresie wegetacyjnym. Pojawiające się wtedy inne rośliny zbożowe są wówczas usuwane z pola owsa. Ziarna owsa są zbierane a następnie przechowywane w oddzielnym silosie wykorzystywanym tylko do tego celu. Czystość produktów Provena  jest  zapewniona w całym procesie produkcyjnym, również poprzez dobór dedykowanych maszyn i taboru do transportu.
Produkty Provena są wytwarzane w zakładzie, który nie przetwarza innych zbóż oprócz owsa. Wyjątkowa czystość produkowanego asortymentu jest dodatkowo potwierdzana w analizach laboratoryjnych na każdym z etapów uprawy i produkcji.

http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/?f=&a=sklep&k=0&q=provena

Na MDC nie mogło zabraknąć produktów firmy Schar, która jest wiodącym w Europie producentem żywności bezglutenowej. Produkty firmy Schär powstają z myślą o tym, aby zapewnić zdrowe i smaczne jedzenie w szczególnych formach odżywiania, np. przy nietolerancji na gluten lub laktozę. Całkowicie zgadzam się z producentem jakość  produktów jest na wysokim poziomie.

Na zdjęciu znajdują się SALINIS-Precelki bezglutenowe, ERTHA – Chleb na zakwasie bezglutenowy


                                     Na MDC było mnóstwo ulotek poradników i przepisów tej firmy.


Muszę przyznać, że firma Schar mnie nie zawiodła, za każdym razem mają mnóstwo swoich produktów
do degustacji i tym razem również to było największe stoisko 


       Stoisko przy, którym spędziłam większość czasu zachwycając się wędlinami firmy Drobimex.


Na poniższym zdjęciu prezentacja mrożonek firmy Schar, które były poczęstunkiem dla uczestników MDC. Danie były ciepłe i smaczne :) bezglutenowe nuggetsy z kurczaka i pizza.




Nie zabrakło również pokazu kulinarnego który przygotował Pan Krzysztof Kleinschmidt przyrządził makaron penne z włoskim sosem z łososiem wędzonym oraz lasagne z łososiem i szpinakiem. Niestety stałam za daleko ;)




Wyglądało smakowicie.

Nie zabrakło również wykładów. Przyznam, że większość z prezentowanych slajdów była mi znana. Natomiast wykład doktor Anny Rybak był bardzo interesujący. Ciekawa prezentacja informująca o tym się jak powinna wyglądać opieka medyczna osoby z celiakią w kolejnych latach po diagnozie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz