Produkt bezglutenowy:
Gluten < 20 mg/ 1000g produktu
Gluten < 20 mg/ 1000g produktu
Produkt niskoglutenowy:
Gluten 20- 100 mg / 1000 g produktu
Gluten 20- 100 mg / 1000 g produktu
(>200 mg glutenu/dobę uszkodzenie śluzówki)
Produkt naturalnie bezglutenowy:
<2mg/ 1000g produktu (20ppm)
Informacje na opakowaniach, które mogą świadczyć o
zawartości glutenu:
- Składniki mączne lub zbożowe jeśli nie są wyprodukowane z surowców naturalnie bezglutenowych
- Białka roślinne i hydrolizowane białka roślinne, jeśli nie pochodzą z surowców naturalnie bezglutenowych
- Kiełki pszenicy
- Otręby pszenne
- Pszenica durum –inna nazwa semolina
- Słód jeśli nie jest kukurydziany (np. jęczmienny)
- Skrobia modyfikowana: E 1404, 1410, 1412-14, 1420, 1422, 1440, 1442, 1450-51.
- Guma roślinna, jeśli nie jest to guma celulozowa, guar, arabska lub mączka chleba świętojańskiego.
Opracowanie na podstawie wykładu Dr A. Kozioł-Kozakowskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz