SKŁADNIKI:
Kapusta
Mięso mielone
Ryż
Czosnek
Papryka chili
Cebula
Sól
Pieprz
Majeranek
Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Następnie wycinamy głąb (aby później łatwiej odchodziły liście). Do gotującej się osolonej wody wkładamy całą
kapustę. Gotujemy pustym miejscem po głąbie do dołu (około 10 minut), następnie odwracamy ją pustym miejscem po głąbie do góry, gotujemy 3-5min. i ściągamy delikatnie
liście, które powinny lekko odchodzić od kapusty.
Liście kapusty studzimy
Wybieramy najładniejsze i
największe liście, odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia.
Mięso włożyć do miski.
Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie
dodajemy go do mięsa, Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, drobno posiekaną papryką chili,
przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pokrojoną drobno natką
pietruszki oraz pokrojoną w drobną kostkę przesmażoną na maśle cebulą.
Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy.
Na rozłożone liście nakładać łyżką trochę farszu i zawijać. Najpierw
boczne brzegi, a potem rolować liście, zaczynając od strony
najgrubszego końca liścia, tak jak na zdjęciu.
Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich układać gołąbki
zawinięciem do dołu, ciasno jeden obok drugiego, żeby się nie
porozwijały w czasie duszenia.
Gołąbki układać jeden na drugim i zalać bulionem.
Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz