sobota, 9 sierpnia 2014

BEZGLUTENOWE DOMOWE GOŁĄBKI


SKŁADNIKI:

Kapusta
Mięso mielone
Ryż
Czosnek 
Papryka chili
Cebula
Sól 
Pieprz
Majeranek



Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście.  Następnie wycinamy głąb (aby później łatwiej odchodziły liście). Do gotującej się osolonej wody wkładamy całą kapustę.  Gotujemy  pustym miejscem po głąbie do dołu (około 10 minut), następnie odwracamy ją pustym miejscem po głąbie do góry, gotujemy 3-5min. i ściągamy delikatnie liście, które powinny lekko odchodzić od kapusty. 


 Liście kapusty studzimy


Wybieramy najładniejsze i największe liście,  odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia.




 Mięso włożyć do  miski.


 Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, drobno posiekaną papryką chili, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pokrojoną drobno natką pietruszki oraz pokrojoną w drobną kostkę przesmażoną na maśle cebulą. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy.


Na rozłożone liście nakładać łyżką trochę farszu i zawijać. Najpierw boczne brzegi, a potem rolować liście, zaczynając od strony najgrubszego końca  liścia, tak jak na zdjęciu.






Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich układać gołąbki zawinięciem do dołu,  ciasno jeden obok drugiego, żeby się nie porozwijały w czasie duszenia.

 
Gołąbki układać jeden na drugim i zalać bulionem.


Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka.




SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz