Jan Kochanowski
Z powyższych czterech wersów fraszki można wysunąć ważny wniosek, że żaden człowiek w pełni zdrowy nie docenia tego, co ma. Dopiero gdy
zachoruje potrafi dostrzec, że stracił coś bardzo ważnego. Wówczas
zaczyna cenić zdrowie. Podobnie jak dla Jana Kochanowskiego zdrowie jest dla mnie drogim klejnotem.
Należy wiedzieć jak świadomie dbać o zdrowie. Najlepszym na to sposobem jest edukacja żywieniowa oraz praktyka (np. warsztaty, które poprzez wspólne gotowanie dają możliwość wymiany doświadczeń, a także wspaniale integrują).
Poniżej przedstawiam zdjęcia z bezglutenowych warsztatów organizowanych przez Stowarzyszenie.
"Jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów"
Jaja przepiórcze charakteryzują się znakomitym smakiem oraz dużym
udziałem żółtka w stosunku do całego jaja. Są zdrowsze niż jaja kurze ze
względu na większą zawartość składników odżywczych. Skład chemiczny przepiórczych jaj jest bogatszy niż w
przypadku "kurzych koleżanek". Zawierają łatwo przyswajalne i
pełnowartościowe białka względem kurzych jaj oraz charakteryzują się
większą zawartością aminokwasów (treoniny, metioniny) oraz
mikroelementów, np. wapnia, miedzi, cynku, żelaza, witaminy B1, B2, B12
oraz karotenu. Dodatkowo charakteryzują się większą zawartością dobrze
przyswajalnego fosforu. Jeżeli chodzi o kaloryczność to jaja przepiórcze
zawierają mniej tłuszczu oraz cholesterolu (prawie w ogóle dlatego mogą
być spożywane przez osoby, które cierpią na choroby serca). Dla
porównania przepiórcze jajo dostarcza naszemu organizmowi ok. 160 kcal
natomiast kurze ok. 185 kcal.
Jaja przepiórcze są wolne od alergenów, więc nie uczulają. Białko
zawarte w kurzych jajach charakteryzuje się silnym działaniem
uczulającym, szczególnie u małych dzieci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz