BEZ GLUTENU – BEZ MLEKA - BEZ SOI
SKŁADNIKI:
- 400 G mąki (MEHL FARINE - MĄKA UNIWERSALNA)
- 1 żółtko
- szczypta soli
- woda gorąca nie wrząca < bardzo ważne
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
THERMOMIX: Do naczynia włóż wszystkie składniki dodaj 1 łyżeczkę soli i gorącą wodę.
Wyrabiaj ciasto 2min/ w naczyniu/ włącz interwał (kłos).
WYRABIANIE TRADYCYJNE:
THERMOMIX: Do naczynia włóż wszystkie składniki dodaj 1 łyżeczkę soli i gorącą wodę.
Wyrabiaj ciasto 2min/ w naczyniu/ włącz interwał (kłos).
WYRABIANIE TRADYCYJNE:
Do miski wsyp 350 g mąki, dodaj żółtko (dla koloru),
sól i tyle gorącej, lecz nie wrzącej wody, aby ciasto dało się
wymieszać. Odstaw na chwilę. Ciasto podczas stygnięcia gęstnieje i należy je
zamieszać. Ciasto po przestygnięciu jest mniej kleiste. Przełóż je na
posypaną resztą mąki sylikonową matę i podsypując mąką zagnieć do konsystencji
ciasta pierogowego.
Kiedy ciasto będzie zwarte i
elastyczne, przekrój je długim, ostrym nożem na pół. Jedną część przełóż na
stolnicę posypaną mąką, drugą zostaw w misce i przykryj ściereczką, aby nie
wysychało. Ciasto
rozwałkuj na kilka milimetrów. Wytnij szklanką kółka. Nałóż
nadzienie i zlepiaj uszka. Ulepione uszka przykrywaj ściereczką aby nie
wysychały. Wodę ugotuj z łyżką oleju. Uszka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj,
aż wypłyną. Podawaj z barszczem.
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Powodzenia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz