piątek, 27 grudnia 2013

USZKA


BEZ GLUTENU – BEZ MLEKA - BEZ SOI
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
THERMOMIX: Do naczynia włóż wszystkie składniki dodaj 1 łyżeczkę soli i gorącą wodę.

Wyrabiaj ciasto  2min/ w naczyniu/ włącz interwał (kłos).
WYRABIANIE TRADYCYJNE:

Do miski wsyp 350 g mąki, dodaj żółtko (dla koloru), sól   i tyle gorącej, lecz nie wrzącej wody, aby ciasto dało się wymieszać. Odstaw na chwilę. Ciasto podczas stygnięcia gęstnieje i należy je zamieszać. Ciasto po przestygnięciu jest mniej kleiste. Przełóż je na posypaną resztą mąki sylikonową matę i podsypując mąką zagnieć do konsystencji ciasta pierogowego.
Kiedy ciasto będzie zwarte i elastyczne, przekrój je długim, ostrym nożem na pół. Jedną część przełóż na stolnicę posypaną mąką, drugą zostaw w misce i przykryj ściereczką, aby nie wysychało. Ciasto rozwałkuj na kilka milimetrów. Wytnij szklanką kółka. Nałóż nadzienie i zlepiaj uszka. Ulepione uszka przykrywaj ściereczką aby nie wysychały. Wodę ugotuj z łyżką oleju. Uszka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną. Podawaj z barszczem.

mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
 
                                          http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/mehl-maka-uniwersalna-bezglutenowa,id1222.html




















Powodzenia !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz