poniedziałek, 23 grudnia 2013

BEZGLUTENOWE PIEROGI Z JAGODAMI

Przepis z książki: 120 BEZGLUTENOWYCH PRZEPISÓW
Mąka firmy Schar, MEHL- Mąka uniwersalna bezglutenowa

SKŁADNIKI

CIASTO
NADZIENIE
  • 300 g jagód
  • cukier
   Do miski wsyp 350 g mąki,

http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/mehl-maka-uniwersalna-bezglutenowa,id1222.html


 
i tyle gorącej, lecz nie wrzącej wody, aby ciasto dało się wymieszać. Odstaw na chwilę. Ciasto podczas stygnięcia gęstnieje i należy je zamieszać. Ciasto po przestygnięciu jest mniej kleiste.
Wodę zawsze dodaje się stopniowo i sprawdza się uzyskaną konsystencję.


Przełóż je na posypany resztą mąki stół i podsypując mąką zagnieć do konsystencji ciasta pierogowego.
Gotowe ciasto dzieli się na pół jedną część wałkuje, a drugą przykrywa ścierką, aby nie wyschło.


Kiedy ciasto będzie zwarte i elastyczne, przekrój je długim, ostrym nożem na pół. Jedną część przełóż na stolnicę posypaną mąką, drugą zostaw w misce i przykryj ściereczką, by nie wysychało.


http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/poradnik-kulinarny-120-bezglutenowych-przepisow-poradnik,id877.html

Jagody przebierz, umyj i wymieszaj z odrobiną cukru.

Ciasto rozwałkuj na kilka milimetrów.


                                        Wytnij szklanką kółka.Nałóż łyżeczką jagody i zlepiaj pierogi.




Ulepione pierogi przykrywaj  ścierką kuchenną aby nie wyschły.

Wodę ugotuj z łyżką oleju. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną. Gorące pierogi podawaj same lub z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru.
Ugotowane pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku. Po gotowaniu zahartuj je zimną wodą, rozłóż na blaszce i osusz ścierką.

 Gdy ostygną zawijamy w folię i mrozimy. Pierogi nie mogą się dotykać.


POWODZENIA !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz