Mąka firmy Schar, MEHL- Mąka uniwersalna bezglutenowa
SKŁADNIKI
CIASTO
- 400 G mąki (MEHL FARINE - MĄKA UNIWERSALNA lub CIASTO NALEŚNIKOWO-MAKARONOWO-PIEROGOWE 500 g)
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 300 g jagód
- cukier
Do miski wsyp 350 g mąki,
i tyle gorącej, lecz nie wrzącej wody, aby ciasto dało się wymieszać.
Odstaw na chwilę. Ciasto podczas stygnięcia gęstnieje i należy je
zamieszać. Ciasto po przestygnięciu jest mniej kleiste.
Wodę zawsze dodaje się stopniowo i sprawdza się uzyskaną konsystencję.
Przełóż je na posypany resztą mąki stół i podsypując mąką zagnieć do konsystencji ciasta pierogowego.
Gotowe ciasto dzieli się na pół jedną część wałkuje, a drugą przykrywa ścierką, aby nie wyschło.
Kiedy ciasto będzie zwarte i elastyczne, przekrój je długim, ostrym nożem na pół. Jedną część przełóż na stolnicę posypaną mąką, drugą zostaw w misce i przykryj ściereczką, by nie wysychało.
Jagody przebierz, umyj i wymieszaj z odrobiną cukru.
Ciasto rozwałkuj na kilka milimetrów.
Wytnij szklanką kółka.Nałóż łyżeczką jagody i zlepiaj pierogi.
Ulepione pierogi przykrywaj ścierką kuchenną aby nie wyschły.
Wodę ugotuj z łyżką oleju. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj,
aż wypłyną. Gorące pierogi podawaj same lub z dodatkiem kwaśnej śmietany
i cukru.
Ugotowane pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku. Po gotowaniu zahartuj je zimną wodą, rozłóż na blaszce i osusz ścierką.
Ugotowane pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku. Po gotowaniu zahartuj je zimną wodą, rozłóż na blaszce i osusz ścierką.
POWODZENIA !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz