Składniki do Ciasta na pizzę można kupić w sklepie:
www.sklepbezglutenowy.com.pl
www.sklepbezglutenowy.com.pl
Przepis Schar.
Ciasto:
300 g mąki Mix it ! (lub inna)
1/2 opakowania drożdży instant
220 ml wody
1-2 łyżki olejuDodatki:
sos pomidorowy lub ketchup bezglutenowy, szynka, ser żółty, oregano.
Moje dodatki: pomidory, tuńczyk, ser mozzarella, pieczarki, oliwki, ser żółty. Za każdym razem moja pizza ma inne dodatki :)
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami suszonymi i solą, dodać letnią wodę. Wyrabiać (można wyrabiać mikserem, ja wyrabiałam w misce łyżką,) około 5 min. Na końcu dodać olej, krótko wyrobić (tylko tyle, aby olej połączył się z ciastem). Przygotować okrągłą foremkę do pieczenia o średnicy ok. 27 - 28 cm, posmarować tłuszczem i oprószyć np. mąką ryżową lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość (ok. 30 - 40 minut), posmarować sosem pomidorowym (ew. ketchupem), wyłożyć przygotowane dodatki, posypać oregano i startym żółtym serem (ja miałam ser w plasterkach, dlatego wycięłam paski). Do rozgrzanego piekarnika włożyć naczynie z niewielką ilością wody (do zaparowania). Pizzę piec w temp. 200 - 220 °C przez około 20 - 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz