Przepis z książki kucharskiej:
"Amarantus smacznie i zdrowo"
dostępnej w sklepie:
www.sklepbezglutenowy.com.pl
W książce znajdują się urozmaicone dania, które są bardzo proste do wykonania. Najwięcej uwagi jest poświęcone daniom z amarantusa ekspandowanego - gotowego do spożycia i najbardziej uniwersalnego pod względem zastosowań.
Sąsiadka przyniosła mi taką bułeczkę i powiedziała musisz to spróbować, a ja chcę się tym podzielić z Wami i obiecuję, że będziecie zachwyceni tak jak ja. Przepis prosty, bardzo prosty. Wystarczy zakupić u nas w sklepie :) Amarantus.
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 minut
Składniki:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1- 2 łyżki rodzynek
- opcjonalnie: drobno pokrojona szynka, sucha kiełbasa, oliwki, suszone pomidory (wersja pikantna)
Całe jajka ubić z solą na spienioną masę, dodać amarantus
i wymieszać. Dłonią zmoczoną wodą formować podłużne lub okrągłe bułeczki o grubości ok. 2 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C, aż się zarumienią. Bułeczki można podawać z masłem, żurawiną lub konfiturami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz