BEZ GLUTENU - BEZ SKROBI PSZENNEJ - BEZ KUKURYDZY - BEZ SOI - BEZ CZEKOLADY
SKŁADNIKI:
1 kg sera mielonego na sernik (Twaróg Sernikowy mielony Piątnica )
5 jaj
pół szklanki cukru lub ksylitolu (cukier dodać według uznania, warto spróbować masy)
3 łyżki masła lub 4 łyżki oleju
2 łyżki duże mąki ziemniaczanej
pół szklanki mleka
3 łyżki masła lub 4 łyżki oleju
2 łyżki duże mąki ziemniaczanej
pół szklanki mleka
SPOSÓB WYKONANIA:
Oddzielić żółtko od białka. Białka ubić na sztywną pianę.
Zmiksować ser, żółtka, cukier, mleko i mąkę ziemniaczaną na gładką masę. Miksując dodać masło.
Do zmiksowanej masy dodać ubite białka, delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką, dzięki temu ciasto będzie puszyste.
Formę najlepiej prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wlać do formy, wyrównać powierzchnię.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min.
w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się
zrumieni, można przykryć je z góry folią aluminiową).
WAŻNE!
Brzegi upieczonego sernika okrawać od foremki w momencie, gdy sernik jest jeszcze ciepły, inaczej popęka.
Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godz. lub na noc.
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz