BEZ GLUTENU - BEZ KUKURYDZY - BEZ SKROBI PSZENNEJ - BEZ SOI
SKŁADNIKI:
80 dag twarogu sernikowego mielonego
4 jaja
100g gorzkiej czekolady (Czekolada Gorzka Goplana)
250 g masy kajmakowej (Spółdzielnia Mleczarska Gostyń)
niecała szklanka cukru pudru
Ważne informacje.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg wyjmij z lodówki przełóż do miski i zostaw na około 2-3 godziny. Proponuję zakupić Twaróg Sernikowy mielony Piątnica ze względu na skład.
Poniższa masa jest gotowa do użycia.
Skład: mleko, cukier.
Kajmak - mleko skoncentrowane z cukrem gotowane.
Skład: mleko, cukier.
Kajmak - mleko skoncentrowane z cukrem gotowane.
Najlepiej wybrać taki, który w składzie zawiera tylko mleko i cukier.
Kajmak można również zrobić samodzielnie gotując zgodnie z informacją na opakowaniu w
garnku z wodą zamkniętą puszkę słodkiego skondensowanego mleka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok PIERWSZY:
ROZTAPIANIE CZEKOLADY W KĄPIELI WODNEJ
Gorąca kąpiel (Double Boiler) to metoda, dzięki której możesz podgrzać czekoladę bez ryzyka jej przypalenia.
Połamaną w kostki czekoladę wrzuć do blaszanej miski. Postaw blaszaną miskę nad garnkiem z gotującą się
wodą tak, by miska nie dotykała lustra wody. Czekolada topi się za pomocą pary wodnej.
Całość od czasu do czasu zamieszaj.
Następnie odstaw miskę na bok aby czekolada ostygła - nie powinna być gorąca.
Następnie do masy dodaj jaja i wymieszaj do połączenia składników.
Krok TRZECI
ŁĄCZENIE MASY SEROWEJ Z MASĄ KAJMAKOWĄ I CZEKOLADĄ
Z gotowej masy serowej odlej ok 1/3 do osobnego naczynia i połącz to z rozpuszczoną schłodzoną
czekoladą. Pozostałe 2/3 masy połącz z
masą kajmakową.
&&&
Inny sposób: po wymieszaniu masy serowej z cukrem i jajami podziel ją na dwie równe części - jedną część połącz z rozpuszczoną schłodzoną czekoladą, a drugą połącz z masą kajmakową.
&&&
Inny sposób: po wymieszaniu masy serowej z cukrem i jajami podziel ją na dwie równe części - jedną część połącz z rozpuszczoną schłodzoną czekoladą, a drugą połącz z masą kajmakową.
ŁĄCZENIE MASY SEROWEJ Z ROZPUSZCZONĄ SCHŁODZONĄ CZEKOLADĄ
Jeśli czekolada jest za gorąca nie uda się połączyć masy serowej z czekoladą, również nie uda się jeśli twaróg jest zbyt zimny.
ŁĄCZENIE MASY SEROWEJ Z MASĄ KAJMAKOWĄ.
Wymieszaj masę serową z masą kajmakową za pomocą miksera lub thermomixa.
Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wlej masę czekoladową, a na nią masę kajmakową. Całość lekko
zamieszaj widelcem od dna, aby uzyskać wzór marmurkowy.
&&&
Inny sposób łączenia mas: Możesz wylewać masę na przemian tak jak się robi ciasto "Zebra".
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 160°C i piecz przez około 40 minut, do czasu, aż brzegi sernika stężeją, a środek pozostanie lekko galaretowaty.
Sernik po upieczeniu wyjmij z piekarnika,
pozostaw do wystudzenia. Wystudzony sernik włóż do lodówki na
kilka godzin, najlepiej na całą noc.
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz