BEZ GLUTENU - BEZ MLEKA - BEZ KUKURYDZY - BEZ SKROBI PSZENNEJ - BEZ SOI
SKŁADNIKI:
5 jaj
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki ksylitolu czubate lub cukru
Dojrzałe śliwki
Składniki na foremkę o średnicy 23-24 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C.
Ciasta z dodatkiem piany z białek nie mogą czekać na upieczenie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka ubić na sztywną pianę, ja do tego zadania wykorzystałam thermomix.
Następnie w drugim naczyniu ubić żółtka z ksylitolem. Następnie dodawać po łyżce przesiane ze sobą mąki.
Wymieszać za pomocą miksera.
Do wyrobionej masy z żółtek dodawać po łyżce sztywnej piany z białek i delikatnie mieszać łyżką do połączenia składników.
Puszyste ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy.
Ułożyć śliwki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C, piec około 30-40 minut - zależy od piekarnika.
Jeśli dodasz bezglutenowy proszek do pieczenia lub sodę, ciasto jeszcze bardziej wyrośnie.
Biszkopt przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz