czwartek, 30 października 2014

BEZGLUTENOWY PUSZYSTY BISZKOPT

BEZ GLUTENU - BEZ MLEKA - BEZ KUKURYDZY - BEZ SKROBI PSZENNEJ - BEZ SOI

 www.sklepbezglutenowy.com.pl
SKŁADNIKI:

5  jaj
3  łyżki mąki ziemniaczanej
2  łyżki mąki ryżowej
3  łyżki ksylitolu czubate lub cukru
Dojrzałe śliwki

Składniki na foremkę o średnicy 23-24 cm

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C.
Ciasta z dodatkiem piany z białek nie mogą czekać na upieczenie.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Białka ubić na sztywną pianę, ja do tego zadania wykorzystałam thermomix.

Następnie w drugim naczyniu ubić żółtka z ksylitolem. Następnie dodawać po łyżce przesiane ze sobą mąki.

Wymieszać za pomocą miksera.

Do wyrobionej masy z żółtek dodawać po łyżce sztywnej piany z białek i delikatnie mieszać łyżką do połączenia składników.

Puszyste ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy.
Ułożyć śliwki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C, piec około 30-40 minut - zależy od piekarnika.

Jeśli dodasz bezglutenowy proszek do pieczenia lub sodę, ciasto jeszcze bardziej wyrośnie. 
Biszkopt przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



SMACZNEGO !

Składniki do biszkoptu można kupić w moim sklepie:
www.sklepbezglutenowy.com.pl
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz