czwartek, 30 października 2014

CZYTELNE ETYKIETY NA OPAKOWANIACH OD 13 GRUDNIA 2014 R.

Od 13 grudnia 2014 r. na etykietach żywności zawierającej substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji nazwa alergenu będzie musiała być podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od wykazu pozostałych składników wyrobu gotowego.

Zmiany w etykietowaniu żywności zgodnie z Rozporządzeniem Rady UE

Zmiany dotyczą:
  • Zwiększenia czytelności etykiet
  • Obowiązku informowania o wartościach odżywczych produktu
  • Przejrzystych i pełnych informacji o alergenach
  • Informacji o kraju pochodzenia
Obowiązkowe informacje na temat żywności:
  • Nazwa żywności
  • Wykaz składników
  • Wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie
  • Ilość określonych składników lub kategorii składników
  • Ilość netto żywności
  • Data ważności
  • Warunki przechowywania
  • Nazwa i adres producenta
  • Kraj pochodzenia
  • Instrukcja użycia 
  • Alergeny 
  • Wartość odżywcza 
Czytelność etykiet
  • Łatwo dostępne
  • Widoczne
  • Wyraźnie czytelne – wielkość czcionki co najmniej 1.2 mm
  • Nieusuwalne
  • Zawarte bezpośrednio na opakowaniu lub na załączonej etykiecie
  • Podane w języku łatwo zrozumiałym przez konsumentów w danym kraju
  •  
Wartości odżywcze:

Informacje podstawowe: wartość energetyczna, ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli.

Dodatkowe informacje: kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy tłuszczowe wielonienasycone, alkohole wielowodorotlenowe, skrobia, błonnik.

Wyjątki:
  • Produkty nieprzetworzone
  • Drożdże
  • Zioła
  • Przyprawy
  • Napoje alkoholowe
  • Sól
  • Żywność w opakowaniach, których największa powierzchnia jest mniejsza niż 25cm2.

Informacje dodatkowe:
  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone, wielonienasycone, alkohol, skrobia, błonnik, witaminy, składniki mineralne.

ALERGENY

Przykładowe alergeny:
  • mleko;
  • jaja;
  • owoce morza i ryby;
  • soja;
  • pszenica;
  • ziarna sezamu;
  • musztarda;
  • orzechy
Sposoby wskazania alergenów:
  • Podkreślenie
  • Zmiana stylu czcionki
  • Zmiana koloru czcionki
  • Zmiana tła
 

KRAJ POCHODZENIA

Informacja o kraju pochodzenia jest obowiązkowa :

„w przypadku gdy zaniechanie ich wskazania mogłoby wprowadzać w błąd konsumenta co do rzeczywistego kraju lub miejsca pochodzenia środka spożywczego”

Informacje te dotyczą:
  • Rodzajów mięsa innych niż wołowina
  • Mleka
  • Mleka wykorzystywanego jako składnik w produktach
  • mlecznych
  • Nieprzetworzonych środków spożywczych
  • Produktów jednoskładnikowych
  • Składników, które stanowią więcej niż 50 % środka spożywczego.
     
INNE INFORMACJE:
  • Kwestia nazewnictwa produktów składających się z różnych kawałków mięs/ryb
  • Informacje dotyczące składników: oleju lub tłuszczu
  • Dodatkowe informacje
  • Produkty zamrażane – daty pierwszego mrożenia
  • Zakres odpowiedzialności –„Wyprodukowano dla ...

 PRZEPISY WEJDĄ W ŻYCIE:

 13 grudnia 2014 roku
                                   + informacje o wartości odżywczej
13 grudnia 2016 roku

Kogo dotyczą zmiany?
  • from farm to fork – od farmy do widelca
Kto ponosi odpowiedzialność za stosowanie nowych przepisów?
  • Firma/podmiot pod którego nazwą dany produkt/środek spożywczy jest wprowadzony na rynek
  • Importer na rynek Unii Europejskiej 
                                                                                                                    Wykład: Aldona Koziara

Szczegóły > TUTAJ
www.sklepbezglutenowy.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz