Zmiany w etykietowaniu żywności zgodnie z Rozporządzeniem Rady UE
Zmiany dotyczą:
- Zwiększenia czytelności etykiet
- Obowiązku informowania o wartościach odżywczych produktu
- Przejrzystych i pełnych informacji o alergenach
- Informacji o kraju pochodzenia
- Nazwa żywności
- Wykaz składników
- Wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie
- Ilość określonych składników lub kategorii składników
- Ilość netto żywności
- Data ważności
- Warunki przechowywania
- Nazwa i adres producenta
- Kraj pochodzenia
- Instrukcja użycia
- Alergeny
- Wartość odżywcza
- Łatwo dostępne
- Widoczne
- Wyraźnie czytelne – wielkość czcionki co najmniej 1.2 mm
- Nieusuwalne
- Zawarte bezpośrednio na opakowaniu lub na załączonej etykiecie
- Podane w języku łatwo zrozumiałym przez konsumentów w danym kraju
Informacje podstawowe: wartość energetyczna, ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli.
Dodatkowe informacje: kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy tłuszczowe wielonienasycone, alkohole wielowodorotlenowe, skrobia, błonnik.
Wyjątki:
- Produkty nieprzetworzone
- Drożdże
- Zioła
- Przyprawy
- Napoje alkoholowe
- Sól
- Żywność w opakowaniach, których największa powierzchnia jest mniejsza niż 25cm2.
Informacje dodatkowe:
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone, wielonienasycone, alkohol, skrobia, błonnik, witaminy, składniki mineralne.
ALERGENY
Przykładowe alergeny:
- mleko;
- jaja;
- owoce morza i ryby;
- soja;
- pszenica;
- ziarna sezamu;
- musztarda;
- orzechy
- Podkreślenie
- Zmiana stylu czcionki
- Zmiana koloru czcionki
- Zmiana tła
KRAJ POCHODZENIA
Informacja o kraju pochodzenia jest obowiązkowa :
„w przypadku gdy zaniechanie ich wskazania mogłoby wprowadzać w błąd konsumenta co do rzeczywistego kraju lub miejsca pochodzenia środka spożywczego”
Informacje te dotyczą:
- Rodzajów mięsa innych niż wołowina
- Mleka
- Mleka wykorzystywanego jako składnik w produktach
- mlecznych
- Nieprzetworzonych środków spożywczych
- Produktów jednoskładnikowych
- Składników, które stanowią więcej niż 50 % środka spożywczego.
- Kwestia nazewnictwa produktów składających się z różnych kawałków mięs/ryb
- Informacje dotyczące składników: oleju lub tłuszczu
- Dodatkowe informacje
- Produkty zamrażane – daty pierwszego mrożenia
- Zakres odpowiedzialności –„Wyprodukowano dla ...
PRZEPISY WEJDĄ W ŻYCIE:
13 grudnia 2014 roku
+ informacje o wartości odżywczej
13 grudnia 2016 roku
Kogo dotyczą zmiany?
- from farm to fork – od farmy do widelca
- Firma/podmiot pod którego nazwą dany produkt/środek spożywczy jest wprowadzony na rynek
- Importer na rynek Unii Europejskiej
Szczegóły > TUTAJ
www.sklepbezglutenowy.com.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz