SKŁADNIKI:
· 350 g mieszanki do wypieku
ciast SCHAR MIX PÂTISSERIE - MIX C (może być dowolna bezglutenowa mieszanka)
·
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (soda zazwyczaj zawiera gluten)
·
szczypta soli
·
84 g masła, w temperaturze pokojowej
·
4 łyżki
melasy z chleba świętojańskiego
·
1 łyżka stołowa
miodu
·
2 łyżki cukru pudru
·
1 jajko
(jajko powinno mieć temperaturę pokojową).
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Dodaj wszystkie składniki do naczynia
miksującego ustaw wyrabianie ciasta czas 2
min/poz. Thermomix/Interwał. Jeśli nie masz thermomixa wyrabiaj ciasto na macie sylikonowej lub stolnicy.
Stolnicę podsyp mąką i wałkuj ciasto
następnie wykrawaj foremką pierniczki (grubość ciasta około 2-3 cm). Przełóż na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 10 minut.
Schłodzone pierniki możesz ozdobić lukrem.
Dodatkowe informacje: jeśli ciasto wyszło Ci za rzadkie dodaj mąki. Pierniki możesz wykrawać metalową foremką do babeczek, szklanką możesz wykonać księżyc. Niestety w chwili obecnej nie ma bezglutenowej przyprawy do pierników. Pojedyncze przyprawy również mogą zawierać śladowe ilości glutenu, więc odradzam samodzielne przygotowywanie tej przyprawy osobom z celiakią.
Powodzenia !
Mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
przepis opracowanie własne
Zapraszam: www.sklepbezglutenowy.com.pl
Mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
przepis opracowanie własne
Zapraszam: www.sklepbezglutenowy.com.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz