niedziela, 7 grudnia 2014

BEZGLUTENOWE PIERNICZKI

BEZ GLUTENU – BEZ MLEKA - BEZ SOI 


http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/


SKŁADNIKI:
·         350 g mieszanki do wypieku ciast SCHAR MIX PÂTISSERIE - MIX C (może być dowolna bezglutenowa mieszanka)
·         łyżeczka  bezglutenowego proszku do pieczenia (soda zazwyczaj zawiera gluten)
·         szczypta soli
·         84 g masła, w temperaturze pokojowej
·         4 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
·         1 łyżka stołowa miodu
·         2 łyżki cukru pudru
·         1 jajko (jajko powinno mieć  temperaturę  pokojową).


       SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dodaj wszystkie składniki do naczynia miksującego ustaw wyrabianie ciasta czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Jeśli nie masz thermomixa wyrabiaj ciasto na macie sylikonowej lub stolnicy.
Stolnicę podsyp mąką i wałkuj ciasto następnie wykrawaj foremką pierniczki (grubość ciasta około 2-3 cm). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 10 minut. Schłodzone pierniki możesz ozdobić lukrem.

Dodatkowe informacje: jeśli ciasto wyszło Ci za rzadkie dodaj mąki. Pierniki możesz wykrawać metalową foremką do babeczek, szklanką możesz wykonać księżyc. Niestety w chwili obecnej nie ma bezglutenowej przyprawy do pierników. Pojedyncze przyprawy również mogą zawierać śladowe ilości glutenu, więc odradzam samodzielne przygotowywanie tej przyprawy osobom z celiakią.








 Powodzenia !
Mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
przepis opracowanie własne
Zapraszam: www.sklepbezglutenowy.com.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz