środa, 10 grudnia 2014

BARSZCZ WIGILIJNY


BEZ GLUTENU –BEZ JAJ-  BEZ MLEKA - BEZ SOI - BEZ KUKURYDZY

SKŁADNIKI:
  • ·         750 g buraków
  • ·         1 duża cebula
  • ·         1 marchewka
  • ·         1 pietruszka
  • ·         1 opakowanie suszonych grzybów
  • ·         sok z cytryny
  •       sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Grzyby namocz w szklance przegotowanej wody, a następnie ugotuj do miękkości. Wywar z grzybów przecedź i odstaw. Buraki obierz, pokrój (lub rozdrobnij w thermomixie obroty 5) i wrzuć do 1,5 litra zimnej wody. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, przekrojoną na pół cebulę i przyprawy. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Przestudź i przecedź. Do barszczu wlej  przecedzony wywar z grzybów. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. 

http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/przyprawy-bezglutenowe,c24.html

mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz