SKŁADNIKI:
- · 750 g buraków
- · 1 duża cebula
- · 1 marchewka
- · 1 pietruszka
- · 1 opakowanie suszonych grzybów
- · sok z cytryny
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Grzyby namocz w szklance przegotowanej wody, a
następnie ugotuj do miękkości. Wywar z grzybów przecedź i odstaw. Buraki obierz, pokrój (lub rozdrobnij w
thermomixie obroty 5) i wrzuć do 1,5 litra zimnej wody. Dodaj pokrojoną
włoszczyznę, przekrojoną na pół cebulę i przyprawy. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Przestudź i
przecedź. Do barszczu wlej przecedzony
wywar z grzybów. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz