BEZ GLUTENU – BEZ MLEKA - BEZ SOI – BEZ KUKURYDZY – BEZ JAJ
SKŁADNIKI:
- 2 płaty rybne
- marchewka
- pietruszka
- seler
- cebula
- por
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól cukier do smaku
- sok z cytryny
- pieprzu, słodka papryka, oregano
- koncentrat pomidorowy
- olej roślinny do smażenia
- mąkaziemniaczana lub dowolny koncentrat
Przygotowanie
filetów rybnych:
Rybę pokroić
na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.
Rybę obtoczyć w mące dopiero przed samym smażeniem.
Jeśli filety były rozmrażane, należy je osuszyć dobrze ręcznikiem papierowym.
Rybę obtoczyć w mące dopiero przed samym smażeniem.
Jeśli filety były rozmrażane, należy je osuszyć dobrze ręcznikiem papierowym.
- Pokrój cebulę i pora w piórka;
- Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na jarzynowej tarce o grubych oczkach.
- Cebulę i por podsmaż w garnku, następnie dodaj resztę warzyw i zalej wrzącą wodą (około ½ szklanki).
- Gotuj przez 15-20 minut pod uchyloną pokrywą.
- Pod koniec gotowania odlej trochę wywaru i rozmieszaj w nim koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem, papryką, oregano oraz sokiem z cytryny.
- W czasie gdy gotują się warzywa obtocz w mące rybę i smaż z dwóch stron na lekko zarumieniony kolor.
- Gorące warzywa ułóż na usmażonej rybie.
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
WWW.SKLEPBEZGLUTENOWY.COM.PL
WWW.SKLEPBEZGLUTENOWY.COM.PL
Fajne ciekawe i pomocne przepisy , skorzystam napewno.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń