sobota, 13 grudnia 2014

Francuski deser crème brûlée

BEZ GLUTENU – BEZ MLEKA - BEZ SOI - BEZ KUKURYDZY - BEZ SKROBI PSZENNEJ


SKŁAD:
  • 500 ml śmietany kremówki 36% (śmietana łowicka tortowa, może być każda kremówka 36 %, niestety z 30% krem się nie udaje)
  • 6 żółtek (z białek które zostały możesz zrobić omlet)
  • 3 łyżki ksylitolu lub białego cukru
  • 2-3 łyżki brązowego cukru - do smaku (bezglutenowy Diamant Cukier Trzcinowy, ja kupiłam w kostkach, następnie je pokruszyłam, może być dowolny tej firmy)


http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/

http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/




SPOSÓB WYKONANIA
  1. Na wolnym ogniu zagotuj śmietanę, następnie odstaw do przestudzenia. 
  2. W miseczce utrzyj żółtka z cukrem (nie na puszysto).
  3. Do utartych żółtek stopniowo dodaj, przestudzoną śmietanę, za każdym razem mieszając. Nie napowietrzaj kremu.
  4. Masę jajeczną przecedź przez sitko, aby uniknąć grudek (nie omijaj tego punktu).
  5. Masą wypełnij 3 kokilki żaroodporne.
  6. Piekarnik rozgrzej do 100ºC. 
  7. Kokilki z masą zapiekaj około 50 do 60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy krem jest gotowy. 
  8. Krem ostudź do temperatury pokojowej.  
  9. Wstaw do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  10. Przed podaniem powierzchnię kremu posyp brązowym lub białym cukrem (około 1 łyżka na foremkę).
  11. Cukier karmelizuj korzystając z palnika lub grilla w piekarniku (nagrzanego do 150ºC około 5 minut) do momentu aż cukier się rozpuści i lekko zarumieni.
  12. Crème brûlée podawaj schłodzony w kokilkach.



SMACZNEGO !
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz