BEZ
GLUTENU – BEZ MLEKA - BEZ SOI - BEZ KUKURYDZY - BEZ SKROBI PSZENNEJ
SKŁAD:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (śmietana łowicka tortowa, może być każda kremówka 36 %, niestety z 30% krem się nie udaje)
- 6 żółtek (z białek które zostały możesz zrobić omlet)
- 3 łyżki ksylitolu lub białego cukru
- 2-3 łyżki brązowego cukru - do smaku (bezglutenowy Diamant Cukier Trzcinowy, ja kupiłam w kostkach, następnie je pokruszyłam, może być dowolny tej firmy)
SPOSÓB WYKONANIA
- Na wolnym ogniu zagotuj śmietanę, następnie odstaw do przestudzenia.
- W miseczce utrzyj żółtka z cukrem (nie na puszysto).
- Do utartych żółtek stopniowo dodaj, przestudzoną śmietanę, za każdym razem mieszając. Nie napowietrzaj kremu.
- Masę jajeczną przecedź przez sitko, aby uniknąć grudek (nie omijaj tego punktu).
- Masą wypełnij 3 kokilki żaroodporne.
- Piekarnik rozgrzej do 100ºC.
- Kokilki z masą zapiekaj około 50 do 60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy krem jest gotowy.
- Krem ostudź do temperatury pokojowej.
- Wstaw do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem powierzchnię kremu posyp brązowym lub białym cukrem (około 1 łyżka na foremkę).
- Cukier karmelizuj korzystając z palnika lub grilla w piekarniku (nagrzanego do 150ºC około 5 minut) do momentu aż cukier się rozpuści i lekko zarumieni.
- Crème brûlée podawaj schłodzony w kokilkach.
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz