niedziela, 21 grudnia 2014

CHLEB OWSIANY

bez glutenu, bez skrobi pszennej, bez jaj, bez mleka, bez soi

Zdjęcie: W.Z.

SKŁADNIKI:
  • 50g świeżych drożdży
  •  ćwierć łyżeczki cukru (pożywka dla drożdży)
  • 400 g bezglutenowej mieszanki do chleba owsianego Provena
  • 240 ml ciepłej wody (o temp. około 40°C)
  • 1 łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Włącz piekarnik nastawiony na 180°C.

2. Do naczynia miksującego włóż drożdże i cukier.  Wsyp mieszankę do chleba owsianego Provena, dodaj 1 łyżeczkę soli i ciepłą wodę.

3. Wyrabiaj ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał.

4. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

5. Piecz w temperaturze 180 °C na dolnej półce piekarnika przez 35-40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz