150 g masła
90g gorzkiej czekolady (Goplana), posiekanej
80 g brązowego cukru (może być zamiast brązowego biały)
2 łyżki melasy (jeśli nie masz melasy dodaj więcej miodu)
2 łyżki miodu
170 g mąki bezglutenowej MIX PÂTISSERIE - MIX C - MIESZANKA DO WYPIEKU CIAST lub EXTRA UNIWERSALNY KONCENTRAT MĄKI BEZGLUTENOWEJ
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jaja
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
SPOSÓB WYKONANIA:
1. W garnku lub thermomixie rozpuść masło, czekoladę i cukier. Mieszaj od czasu do czasu, cały czas podgrzewając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki połączą. Gotową masę odstaw na 5 minut do przestudzenia.
2. Do miski przesiej bezglutenową mąkę i proszek do pieczenia.
1. W garnku lub thermomixie rozpuść masło, czekoladę i cukier. Mieszaj od czasu do czasu, cały czas podgrzewając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki połączą. Gotową masę odstaw na 5 minut do przestudzenia.
2. Do miski przesiej bezglutenową mąkę i proszek do pieczenia.
3. Jaja lekko roztrzep (dodaj szczyptę soli) - nie ubijaj.
4. Do jaj dodaj ciepłą masę czekoladową, wymieszaj trzepaczką kuchenną do połączenia składników. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać.
4. Do jaj dodaj ciepłą masę czekoladową, wymieszaj trzepaczką kuchenną do połączenia składników. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać.
5. Spód formy o średnicy 20 - 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
6. Do formy przelej ciasto.
6. Do formy przelej ciasto.
7. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut.
Tego ciasta nie piecz do suchego patyczka - będzie zbyt suche.
Tego ciasta nie piecz do suchego patyczka - będzie zbyt suche.
Wyjmij z piekarnika, wystudzić.
Masa na wierzch ciasta:
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka masła, w temperaturze pokojowej
W garnku na wolnym ogniu podgrzej śmietanę i połamaną czekoladę (nie do wrzenia). Mieszaj do
połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na chwilę masę aby zgęstniała.
Gdy masa zacznie gęstnieć oblej nią wierzch ciasta. Możesz posypać wierzch startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz