wtorek, 23 grudnia 2014

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE

www.sklepbezglutenowy.com.pl
    SKŁADNIKI:

        150 g masła
        90g gorzkiej czekolady (Goplana), posiekanej
        80 g brązowego cukru (może być zamiast brązowego biały)
        2 łyżki melasy (jeśli nie masz melasy dodaj więcej miodu)
        2 łyżki miodu
        170 g mąki bezglutenowej MIX PÂTISSERIE - MIX C - MIESZANKA DO WYPIEKU CIAST lub   EXTRA UNIWERSALNY KONCENTRAT MĄKI BEZGLUTENOWEJ
        1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
        szczypta soli
        3 jaja
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

     SPOSÓB WYKONANIA:

    1. W garnku lub thermomixie rozpuść masło, czekoladę i cukier. Mieszaj od czasu do czasu, cały czas podgrzewając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki połączą. Gotową masę odstaw na 5 minut do przestudzenia.
    2. Do miski przesiej bezglutenową mąkę i  proszek do pieczenia.
    3. Jaja lekko roztrzep (dodaj szczyptę soli) - nie ubijaj.
    4. Do jaj dodaj ciepłą masę czekoladową, wymieszaj trzepaczką kuchenną do połączenia składników. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać.
    5. Spód formy o średnicy 20 - 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
    6. Do formy przelej ciasto.
    7. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut.

    Tego ciasta nie piecz do suchego patyczka - będzie zbyt suche.
    Wyjmij z piekarnika, wystudzić.

    Masa na wierzch ciasta:
    • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
    • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    • 1 łyżeczka masła, w temperaturze pokojowej
    W garnku na wolnym ogniu podgrzej śmietanę i połamaną czekoladę (nie do wrzenia). Mieszaj do  połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na chwilę masę aby zgęstniała.
    Gdy masa zacznie gęstnieć oblej nią wierzch ciasta. Możesz posypać wierzch startą czekoladą.




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz