SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 300g mąki bezglutenowej MIX C - MIESZANKA DO WYPIEKU CIAST lub EXTRA UNIWERSALNY KONCENTRAT MĄKI BEZGLUTENOWEJ 500 g
- 4 łyżki cukru
- 250 g margaryny (kostka)
- płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 8 - 10 jabłek
Piana z białek: - 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 4 białka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
SPOSÓB WYKONANIA:
- Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiej bezpośrednio na stolnicę, dodaj cukier (3 łyżki) oraz pokrojoną na kawałki miękką margarynę. Całość posiekaj nożem.
- Następnie dodaj 4 żółtka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę.
- Wyrobione ciasto podziel na 2 części (2:1), zawiń w folię. Mniejszą cześć włóż do zamrażarki, większą do lodówki na około godzinę.
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Następnie lekko podgotuj tak aby jabłka były miękkie około 10 min dodaj 3 łyżki wody. Jabłka nie powinny się rozpadać. Pod koniec gotowania dodaj cukier 3 łyżki (do smaku). Odstaw do ostudzenia.
- Piana z białek: Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Do sztywnej piany z białek dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
- Dno formy do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką np. ryżową.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki wylep palcami ciasto na dnie formy lub rozwałkuj je (najlepiej pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia).
- Na warstwę ciasta nałóż jabłka i wyrównaj. Przykryj ubitą pianą z białek.
- Na pianę zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą mniejszą część schłodzonego w zamrażarce ciasta.Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC 45 minut (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zarumienił, połóż kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Ja w swoim piekarniku używam termoobiegu.
Zapraszam na zakupy:
mgr. inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz