300 g bezglutenowej mąki MIX C - MIESZANKA DO WYPIEKU CIAST LUB MIX B
6 żółtek
8 łyżek śmietany (18%)
sól
1 łyżka spirytusu
tłuszcz do smażenia (smalec lub ewentualnie olej)
cukier puder do posypania faworków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wymieszaj wszystkie
składniki, zagnieć ciasto na jednolitą masę.
2. Ciasto wybij wałkiem. Bardzo energicznie uderzaj w ciasto wałkiem, następnie złóż ciasto i ponownie uderzaj, powtarzaj tę czynność około 15 razy.
3. Następnie ciasto rozwałkuj na około 3mm, pokrój na paski:
długość około 10 cm i szerokość 3 cm. Na środku każdego paska zrób nożem
kilkucentymetrowe nacięcie przez które przewiń jeden koniec ciasta.
4. Smaż w gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Faworki smaż na patelni.
5. Usmażone wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
4. Smaż w gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Faworki smaż na patelni.
5. Usmażone wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
6. Podawaj posypane cukrem pudrem.
UWAGI:
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodaj więcej śmietany lub żółtko, jeśli zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki.
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz