poniedziałek, 16 lutego 2015

DOMOWA BEZGLUTENOWA VEGETA


SKŁADNIKI:
2 średnie marchewki
1 pietruszka korzeń
koperek około 6 gałązek
pietruszka liście około 8 gałązek
1 średni por
1 średnia cebula
2 płaskie łyżeczki soli (np. himalajskiej różowej)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Marchewkę, pietruszkę korzeń obierz umyj i osusz ręcznikiem papierowym, następnie wraz z obraną cebulą i porem pokrój w cienkie plastry rozłóż na suszarce i susz. Sprawdź czy są suche: weź plaster warzywa do ręki i przełam na pół jeśli pęka jest suche, jeśli się zgina i jest elastyczne susz dalej.  
  2. Wysuszoną włoszczyznę wrzuć do thermomixa i zmiksuj.
  3. Koper i pietruszkę liście, umyj osusz ręcznikiem papierowym obetnij nożyczkami łodygi i susz na suszarce. 
  4. Wysuszony koper i pietruszkę zgnieć w rękach i przesiej przez sitko z grubymi oczkami.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki do tego dodaj 2 płaskie łyżeczki soli.
Uwagi: możesz dodać więcej składników do swojej wegety np. suszoną paprykę, seler, czosnek, imbir itp.





Zapraszam na zakupy:
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz