SKŁADNIKI:
2 średnie marchewki 1 pietruszka korzeń
koperek około 6 gałązek
pietruszka liście około 8 gałązek
1 średni por
1 średnia cebula
2 płaskie łyżeczki soli (np. himalajskiej różowej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Marchewkę, pietruszkę korzeń obierz umyj i osusz ręcznikiem papierowym, następnie wraz z obraną cebulą i porem pokrój w cienkie plastry rozłóż na suszarce i susz. Sprawdź czy są suche: weź plaster warzywa do ręki i przełam na pół jeśli pęka jest suche, jeśli się zgina i jest elastyczne susz dalej.
- Wysuszoną włoszczyznę wrzuć do thermomixa i zmiksuj.
- Koper i pietruszkę liście, umyj osusz ręcznikiem papierowym obetnij nożyczkami łodygi i susz na suszarce.
- Wysuszony koper i pietruszkę zgnieć w rękach i przesiej przez sitko z grubymi oczkami.
- Wymieszaj wszystkie składniki do tego dodaj 2 płaskie łyżeczki soli.
Uwagi: możesz dodać więcej składników do swojej wegety np. suszoną paprykę, seler, czosnek, imbir itp.
Zapraszam na zakupy:
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz