czwartek, 9 kwietnia 2015

BUŁKI ŚNIADANIOWE - PRZEPIS PODSTAWOWY


BEZ GLUTENU– BEZ SKROBI PSZENNEJ – BEZ LAKTOZY - BEZ KUKURYDZY - BEZ JAJ

MIX IT ! - MĄKA UNIWERSALNA 1 KG
  SCHAR MIX IT- mąka uniwersalna

Ilość: 6 bułek
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min

SKŁADNIKI:
·         300 g SCHAR MIX IT mąki uniwersalnej
·         7g drożdży instant
·         1 łyżeczka soli
·         1 łyżka oleju
·         200 ml ciepłej wody (nie gorącej)
·         cukier do smarowania bułek
·         papier do pieczenia

PRZEPIS:

1.      Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, drożdże, sól (nie syp soli na drożdże).
2.      Dodaj ciepłą wodę i łyżkę oleju.
3.      Wszystko zagniataj około 6-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste.
4.      Z ciasta uformuj 6 bułek.
5.      Okrągłe bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
6.      Bułki natnij po wierzchu ostrym nożem (patrz zdjęcie nr 1: propozycje nacięcia)
7.      Powierzchnię posmaruj delikatnie wodą (do wody możesz dodać szczyptę cukru, dzięki czemu bułki lepiej się zarumienią).
8.      Bułki piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C około 20 minut.
9.      Upieczone bułki wyjmij z piekarnika.
http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/?f=&a=sklep&k=0&q=schar


UWAGI DO PRZEPISU:

·         Wodę dodawaj powoli sprawdzaj,  konsystencję ciasta.
·         Ciasto powinno odstawać od ręki.
·         Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste dodaj wody.
NARZĘDZIA: waga, miska do wyrabiania ciasta, dzbanek z letnią wodą, łyżka, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, ostry nóż, deska do krojenia, talerz do podania.



    Receptura: mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Zamawiaj u nas 100% GLUTEN FREE: www.sklepbezglutenowy.com.pl
e-mail: info@sklepbezglutenowy.com.pl
Przepis został opracowany na warsztaty kulinarne organizowane dla Włoskiej firmy Schar.Wszystkie zamieszczone materiały są chronione prawami autorskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz