BEZ
GLUTENU– BEZ SKROBI PSZENNEJ – BEZ LAKTOZY - BEZ KUKURYDZY - BEZ JAJ
SCHAR MIX
IT- mąka uniwersalna
Ilość:
6 bułek
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min
SKŁADNIKI:
·
300 g SCHAR MIX IT mąki uniwersalnej
·
1 łyżeczka soli
·
1 łyżka oleju
·
200 ml ciepłej wody (nie gorącej)
·
cukier do smarowania bułek
·
papier do pieczenia
PRZEPIS:
1. Wymieszaj
w misce suche składniki: mąkę, drożdże, sól (nie syp soli na drożdże).
2. Dodaj
ciepłą wodę i łyżkę oleju.
3. Wszystko
zagniataj około 6-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste.
4. Z
ciasta uformuj 6 bułek.
5. Okrągłe
bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
6. Bułki
natnij po wierzchu ostrym nożem (patrz zdjęcie nr 1: propozycje nacięcia)
7. Powierzchnię
posmaruj delikatnie wodą (do wody możesz dodać szczyptę cukru, dzięki czemu
bułki lepiej się zarumienią).
8. Bułki
piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C około 20 minut.
9. Upieczone
bułki wyjmij z piekarnika.
UWAGI
DO PRZEPISU:
·
Wodę dodawaj powoli sprawdzaj, konsystencję ciasta.
·
Ciasto powinno odstawać od ręki.
·
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj
odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste dodaj wody.
DODATKI:
masło,
melasa z chleba świętojańskiego.
NARZĘDZIA:
waga,
miska do wyrabiania ciasta, dzbanek z letnią wodą, łyżka, blacha do pieczenia,
papier do pieczenia, ostry nóż, deska do krojenia, talerz do podania.
Receptura: mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Zamawiaj u nas 100% GLUTEN FREE: www.sklepbezglutenowy.com.pl
e-mail: info@sklepbezglutenowy.com.pl
Przepis został opracowany na warsztaty kulinarne organizowane dla Włoskiej firmy Schar.Wszystkie zamieszczone materiały są chronione prawami autorskimi.
Zamawiaj u nas 100% GLUTEN FREE: www.sklepbezglutenowy.com.pl
e-mail: info@sklepbezglutenowy.com.pl
Przepis został opracowany na warsztaty kulinarne organizowane dla Włoskiej firmy Schar.Wszystkie zamieszczone materiały są chronione prawami autorskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz