poniedziałek, 13 kwietnia 2015

PIZZA NA CIENKIM SPODZIE



BEZ GLUTENU– BEZ SKROBI PSZENNEJ – BEZ LAKTOZY – BEZ JAJ

http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/
MEHL FARINE - MĄKA UNIWERSALNA 1 KG
Produkt nie zawiera glutenu, pszenicy, laktozy, mleka, jaj, soi

Ilość: 2 cienkie spody do pizzy
Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 20 min

SKŁADNIKI:
·         7g drożdży instant
·         220 ml ciepłej wody (nie gorącej)
·         1 łyżeczka soli
·         1 łyżka oleju
PRZEPIS:
1.      Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, drożdże, sól (nie syp soli na drożdże).
2.      Dodaj ciepłą wodę.
3.      Wszystko zagniataj około 6-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste, na końcu dodaj łyżkę oleju i zagnieć jeszcze przez chwilę.
4.      Z ciasta uformuj kulę, podziel na 2 równe części, ukształtuj z nich dwa tradycyjne okrągłe placki.
5.      Każdy placek rozwałkuj na cienki okrągły spód do pizzy.
6.      Rozwałkowane ciasto na rogach zegnij palcami do środka.
7.      Spód pizzy przełóż na formę do pieczenia wyłożoną papierem.
8.      Ciasto posmaruj ketchupem lub sosem pomidorowych.
9.      Wyłóż przygotowane dodatki, posyp startym żółtym serem.
10.  Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.
11.  Pizzę podawaj gorącą.
DODATKI: ketchup, składniki na pizzę.

UWAGI DO PRZEPISU:
·         Wodę dodawaj powoli sprawdzaj konsystencję ciasta.
·         Ciasto powinno odstawać od ręki.
·         Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste dodaj wody.

NARZĘDZIA: waga, miska do wyrabiania ciasta, stolnica, wałek, łyżka, blacha do pieczenia, deska, nóż do krojenia, talerz do podania.

http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/

http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/

http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/

  Receptura: mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Zamawiaj u nas 100% GLUTEN FREE: www.sklepbezglutenowy.com.pl
e-mail: info@sklepbezglutenowy.com.pl
Przepis został opracowany na warsztaty kulinarne organizowane dla Włoskiej firmy Schar.
Wszystkie zamieszczone materiały są chronione prawami autorskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz