BEZ
GLUTENU– BEZ SKROBI PSZENNEJ – BEZ LAKTOZY – BEZ JAJ
Produkt nie zawiera glutenu, pszenicy, laktozy, mleka, jaj, soi
Ilość: 2 cienkie spody do pizzy
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min
SKŁADNIKI:
·
7g drożdży instant
·
220 ml ciepłej wody (nie gorącej)
·
1 łyżeczka soli
·
1 łyżka oleju
PRZEPIS:
1. Wymieszaj
w misce suche składniki: mąkę, drożdże, sól (nie syp soli na drożdże).
2. Dodaj
ciepłą wodę.
3. Wszystko
zagniataj około 6-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste, na końcu dodaj łyżkę
oleju i zagnieć jeszcze przez chwilę.
4. Z
ciasta uformuj kulę, podziel na 2 równe części, ukształtuj z nich dwa
tradycyjne okrągłe placki.
5. Każdy
placek rozwałkuj na cienki okrągły spód do pizzy.
6. Rozwałkowane
ciasto na rogach zegnij palcami do środka.
7. Spód
pizzy przełóż na formę do pieczenia wyłożoną papierem.
8. Ciasto
posmaruj ketchupem lub sosem pomidorowych.
9. Wyłóż
przygotowane dodatki, posyp startym żółtym serem.
10. Piecz
w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.
11. Pizzę
podawaj gorącą.
DODATKI:
ketchup,
składniki na pizzę.
UWAGI
DO PRZEPISU:
·
Wodę dodawaj powoli sprawdzaj
konsystencję ciasta.
·
Ciasto powinno odstawać od ręki.
·
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj
odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste dodaj wody.
NARZĘDZIA:
waga,
miska do wyrabiania ciasta, stolnica, wałek, łyżka, blacha do pieczenia, deska,
nóż do krojenia, talerz do podania.
Receptura: mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Zamawiaj u nas 100% GLUTEN FREE: www.sklepbezglutenowy.com.pl
e-mail: info@sklepbezglutenowy.com.pl
Przepis został opracowany na warsztaty kulinarne organizowane dla Włoskiej firmy Schar.
Wszystkie zamieszczone materiały są chronione prawami autorskimi.
Zamawiaj u nas 100% GLUTEN FREE: www.sklepbezglutenowy.com.pl
e-mail: info@sklepbezglutenowy.com.pl
Przepis został opracowany na warsztaty kulinarne organizowane dla Włoskiej firmy Schar.
Wszystkie zamieszczone materiały są chronione prawami autorskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz