BEZ
GLUTENU– BEZ SKROBI PSZENNEJ – BEZ LAKTOZY
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania: 5 minut (3 porcje x 5 minut = 15 minut)
Czas gotowania: 5 minut (3 porcje x 5 minut = 15 minut)
SKŁADNIKI:
·
5 jaj (w temperaturze pokojowej)
·
szczypta soli
·
mąka do oprószania
PRZEPIS:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i sól, połącz ręką składniki.
- Wyjmij ciasto na stolnicę zagniataj około
8 minut. Ciasto powinno być gładkie
i sprężyste. - Uformuj kulę.
- Kulę przekrój na 3 części.
- Dwie części ciasta zawiń w folię do żywności i odłóż na bok.
- Stolnicę i wałek oprósz mąką.
- Pierwszą część ciasta rozwałkuj na grubość około 2-3 mm.
- Co jakiś czas przesuwaj ciasto aby nie przylepiło się do stolnicy.
- Z ciasta wykrój makaron.
- Te same czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
- Gotuj w osolonej wodzie ok 5 minut. Po odcedzeniu makaron zahartuj w zimnej wodzie tzn. przelej zimną wodą.
UWAGI
DO PRZEPISU:
·
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj
odrobinę mąki.
DODATKI:
gotowy sos
NARZĘDZIA:
waga,
miska do wyrabiania ciasta, stolnica, wałek, nóż, garnek, duża łyżka do wybierania
makaronu, talerz do podania.
Receptura: mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Zamawiaj u nas 100% GLUTEN FREE: www.sklepbezglutenowy.com.pl
e-mail: info@sklepbezglutenowy.com.pl
Przepis został opracowany na warsztaty kulinarne organizowane dla Włoskiej firmy Schar.
Wszystkie zamieszczone materiały są chronione prawami autorskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz