piątek, 24 kwietnia 2015

DOMOWY MAKARON JAJECZNY


BEZ GLUTENU– BEZ SKROBI PSZENNEJ – BEZ LAKTOZY



MEHL FARINE - MĄKA UNIWERSALNA 1 KG


Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 5 minut (3 porcje x 5 minut = 15 minut)

SKŁADNIKI:
·         300 g SCHAR MEHL FARINE mąkiuniwersalnej
·         5 jaj (w temperaturze pokojowej)
·         szczypta soli
·         mąka do oprószania
PRZEPIS:
  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i sól, połącz ręką składniki.
  2. Wyjmij ciasto na stolnicę zagniataj około 8 minut. Ciasto powinno być gładkie
    i sprężyste.
  3.   Uformuj kulę.
  4. Kulę przekrój na 3 części.
  5. Dwie części ciasta zawiń w folię do żywności i odłóż na bok.
  6.  Stolnicę i wałek oprósz mąką.
  7. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na grubość około  2-3 mm.
  8. Co jakiś czas przesuwaj ciasto aby nie przylepiło się do stolnicy.
  9. Z ciasta wykrój makaron.
  10. Te same czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
  11.  Gotuj w osolonej wodzie ok 5 minut. Po odcedzeniu makaron zahartuj w zimnej wodzie tzn. przelej zimną wodą.
UWAGI DO PRZEPISU:
·         Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki.
DODATKI: gotowy sos
NARZĘDZIA: waga, miska do wyrabiania ciasta, stolnica, wałek, nóż, garnek, duża łyżka do wybierania makaronu, talerz do podania.




  Receptura: mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk

Zamawiaj u nas 100% GLUTEN FREE: www.sklepbezglutenowy.com.pl
e-mail: info@sklepbezglutenowy.com.pl
Przepis został opracowany na warsztaty kulinarne organizowane dla Włoskiej firmy Schar.
Wszystkie zamieszczone materiały są chronione prawami autorskimi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz