niedziela, 7 lutego 2016

PIEROGI RUSKIE Z MĄKI BROT MIX DUNKEL

Składniki:
300 g mąka Brot Mix Dunkel
250 g wody gorącej nie wrzącej
sól

Zacznij od przygotowania farszu.
Farsz
Składniki:

150 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę,
150 g białego sera
60 g 1 duża cebula
1 łyżka oleju
sól

Sposób wykonania farszu:


Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane odcedź i przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.  Tymczasem pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju na złoty kolor.  Do ziemniaków dodaj zeszkloną cebulę oraz  rozdrobniony widelcem ser . Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Sposób wykonania ciasta pierogowego:


Do miski wsyp 350 g mąki, sól około 250 ml gorącej wody. Wodę dodawaj stopniowo i sprawdzaj uzyskaną konsystencję. Ciasto przełóż na posypany resztą mąki stół i podsypując mąką zagnieć do konsystencji ciasta pierogowego. Gotowe ciasto podziel na pół jedną część rozwałkuj, a drugą przykryj ścierką, aby nie wyschło. Kiedy ciasto będzie zwarte i elastyczne, przekrój je długim, ostrym nożem na pół. Jedną część przełóż na stolnicę posypaną mąką, drugą zostaw w misce i przykryj ścierką, aby nie wysychało. Ciasto rozwałkuj na kilka milimetrów. Wytnij szklanką kółka. Nałóż łyżeczką farsz i zlepiaj pierogi. Ulepione pierogi przykrywaj ścierką kuchenną aby nie wyschły. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku do miękkości ok. 1 minutę od wypłynięcia. Podawaj ze zrumienioną na maśle cebulą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz