Aby zachować jakość i smak przechowywanej żywności w lodówce warto zapoznać się z naszymi radami:
1. NAJWYŻSZE PÓŁKI
(około 8 stopni°C) to doskonałe miejsce do przechowywania produktów o długich
terminach przydatności do spożycia tj. przetwory w słoikach, dżemy, produkty w
zamkniętych opakowaniach, ciasta, bezglutenowe pieczywo.
2. ŚRODKOWE PÓŁKI
(około 4 do 7°C) przechowujemy tu produkty o krótkiej trwałości tj. nabiał:
biały ser, śmietana, potrawy do odgrzania.
3. NAJNIŻSZA PÓŁKA
(około 2°C) znajdująca się ponad szufladami komory. W większości lodówek w tym
miejscu jest najchłodniej. Tutaj najlepiej przechowywać produkty, które psują
się najszybciej tj. wędliny, mięso, ryby, pokrojone owoce, otwarte produkty,
potrawy mięsne przygotowane do spożycia.
4. SZUFLADY O KOMORY
(około 10°C) w tych szufladach powinno
się przechowywać warzywa i owoce. Warzywa i owoce powinny być umyte dopiero
przed spożyciem. Umyte i zostawione w lodówce szybciej się psują.
5. DRZWI LODÓWKI (około
10°C nawet do 15°C) to najcieplejsze miejsce, przeznaczone na produkty, które
wymagają lekkiego chłodzenia tj. słoiki z musztardą i majonezem, butelki z
sosami, soki w kartonach, jajka, masło.
- - miodu, ponieważ ulega krystalizacji (ze stanu ciekłego przechodzi w stan stały). Miód najlepiej trzymać w zaciemnionym miejscu np. w szafce;
- - pomidorów, ogórków, papryki, ziemniaków, marchwi i cebuli, przechowywane w warunkach chłodniczych szybciej się psują;
- - owoców tj. mango, banan, ananas oraz cytrusów i awokado nie powinny być przechowywane w lodówce ponieważ w zimnie tracą smak i aromat. Lubią miejsca suche i ciepłe;
- -konserw i olejów, produkty konserwowane, zamknięte w puszkach, nie muszą stać w chłodzie.
Wyjątkiem jest olej lniany, powinien stać w lodówce.
Pamiętaj również o tym,
że do lodówki nie należy wstawiać ciepłych dań. Wszystkie warzywa należy wyjąć
z foliowych torebek, aby nie fermentowały. Stosuj się do naszych wskazówek i
nie pozwól aby żywność trafiała przypadkowo na półki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz