piątek, 10 lipca 2015

Dzień Schära/ Kraków 27.06.2015

W dniu  27.06.2015 (sobota) w hotelu Efekt Express 
ul. Opolska 14, 31-323 Kraków,
odbył się Dzień Schära


 
Plan:
Wykłady lekarza i dietetyka
Alergia na pokarmy, zasady diagnostyki i leczenia
Celiakia: obraz kliniczny, zasady diagnostyki i leczenia
Niedobory składników pokarmowych w diecie bezglutenowej

Pokazy pieczenia i gotowania
Placki & desery
Kanapki na bazie chleba Meisterbäker & Wraps
Pieczenie chleba z mąka: MixB, Mixit + Bread Mix + Brot Mix dunkel

Degustacja i kącik dla dzieci
Chleby& Przekąski & Pizza
Słodycze & Ciastka
Makarony, Mąki
Informacja
Animacja dla dzieci z maskotką Milly.







Firma Schär jest wiodącym w Europie producentem żywności bezglutenowej. Marka oznacza jakość, bezpieczeństwo i dobry smak. Umożliwia ona osobom cierpiącym na celiakię lub inne nietolerancje na artykuły spożywcze beztroskie życie pełne przyjemności.


Na spotkaniu każdy uczestnik otrzymał PORADNIK POSTĘPOWANIA PRZY CELIAKII czyli szczegółową wiedzę na temat celiakii zawartą w małej podręcznej książeczce.

Uczestnicy mogli poznać podczas rozmów ze specjalistami tajemnice udanego domowego chleba.
W Dniu Schära prezentowane były wszystkie mieszanki mączne bez laktozy.

MIX IT - MĄKA UNIWERSALNA
Mąka uniwersalna do każdego wypieku (nie zawiera kukurydzy).
MIX PÂTISSERIE - MIX C - MIESZANKA DO WYPIEKU CIAST 1 KG
Idealna do pysznego pieczywa i ciastek.
BREAD MIX - MIX B - MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA
Doskonała do wypieku chleba, bułek i ciasta drożdżowego.
BROT MIX DUNKEL - MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA RAZOWEGO
Świetna mąka do wypieku chleba razowego.
MEHL FARINE - MĄKA UNIWERSALNA
Bardzo dobra do makaronów jajecznych, ziemniaczanego gnocchi, omletów, naleśników, sosów oraz panierek do mięs i ryb.




Największym zainteresowaniem cieszyły się chleby na zakwasie. Nowość !

Nr 1.  Dla dzieci nawet największego niejadka jasny chleb zachęci do zjedzenia śniadania.
CHLEB Z ZIARNAMI VITAL 350 G
po prostu sam znika z talerza, pyszny, miękki chleb z dużą ilością ziaren.
Meisterbäckers Mehrkorn CHLEB WIELOZIARNISTY (DUŻA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA)
słowo, które opisuje ten chleb to BESTSELLER





Dzieci nie odstępowały maskotki Milly na krok.


Goście otrzymali sprawdzone przepisy kulinarne.



Pokazy pieczenia i gotowania prowadzone na żywo to doskonała możliwość do podpatrzenia jak można samodzielnie wykonać smaczne potrawy. Niektórzy mają smykałkę do gotowania, a inni potrzebują niewielkiej pomocy potrawy przyrządzane na stoisku kulinarnym były smaczne i proste w przygotowaniu. 
Pokaz pieczenia i gotowania spotykał się z ogromnym zainteresowaniem uczestników. Degustacja i wymiana wrażeń umilała czas, oraz dała uczestnikom swobodę prowadzenia rozmów. 
 


Wykłady lekarza i dietetyka pozwoliły przekazać licznej grupie zainteresowanych dietą bezglutenową duże porcje informacji, które zazwyczaj nie są łatwo dostępne. Wykłady dały możliwość osobom na diecie bezglutenowej  pogłębienie wiedzy z zakresu alergii na pokarmy, oraz celiakii. 


Dzień Schära to bardzo interesujące wydarzenie, 
w którym z pewnością warto wziąć udział w przyszłości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz